Hopp til hovedinnhold
Hjerte-lungeredning og påkoblet hjertestarter. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Danmark: I snitt varsles 6,5 frivillige akutthjelpere ved hjertestans

I Region Syddanmark er det i snitt 6,5 akutthjelpere som melder seg når nødsentralen varsler om en hjertestans i nærheten.

Dette viser tall fra ordningen for de danske akutthjelperne, hjerteløbere, som i dag drives av TrygFonden. Dette skriver Beredskabsinfo på sine nettsider.

Region Syddanmark har sett på tall for i hvilken grad akutthjelperne i regionen benyttes, etter regionens tredje år på rad med bruk av frivillige ved melding om hjertestans. Tallene er hentet fra perioden 1. mai 2022 til 30. april 2023.

Ved utgangen av denne perioden var det totalt registrert 25 465 akutthjelpere og 5 419 hjertestartere i regionen.

I perioden var det totalt 960 utalarmeringer til akutthjelperne, tilsvarende 2,6 varslinger per dag. Det var totalt 9 254 akutthjelpere som aksepterte utkallene.

85 prosent av dem hentet først en hjertestarter i nærheten og dro deretter til pasienten. Flertallet, 72 prosent, brukte bil for å komme dit, mens 20 prosent var til fots og 7 prosent med sykkel.

Mange kom fram før ambulansen

I gjennomsnitt godtar 6,5 akutthjelpere utalarmeringen ved hjertestans. I over 100 utalarmeringer var det mer enn 10 akutthjelpere som godtok varslingen, og ved to tilfeller hele 15 personer.

Minst én akutthjelper godtok varslingen i over 98 prosent av nødanropene.

606 akutthjelpere har registrert at de kom før ambulansen. 44 prosent startet hjerte- og lungeredning. I 33 prosent av tilfellene ble en defibrillator brukt på pasienten.