Hopp til hovedinnhold
Freddy Lippert. Foto: Region Hovedstaden


Vant digitaliseringspris for kunstig intelligens på AMK

Region Hovedstadens Akutberedskab vant Digitaliseringsprisen 2020 i kategorien innovasjon for bruken av kunstig intelligens til å redde flere liv. 

Digitaliseringsprisen ble gitt til Akutberedskabets arbeid med at kunstig intelligens (AI) hjelper de medisinske operatørene på Region Hovedstadens Vagtcentral med å oppdage flere hjertestans, skriver de i en nyhetsmelding.

Kunstig intelligens er med på å øke overlevelsen for de som får hjertestans.

– Flere enn 5000 danskere får hvert år plutselig og uventet hjertestans. I Danmark er vi ledende på å redde liv, men vi vil gjerne gjøre det enda bedre, sa en begeistret Freddy Lippert ved prismottakelsen.

Det krever helt nye løsninger.

– Vårt samarbeid med det danske start up-firma Corti banet veien for en helt ny løsning. Det er offentlig-privat samarbeide om innovasjon, når det er best. Vi har kombinert anvendelse av helsedata med Cortis AI- og teknologi-ekspertise på eksemplarisk vis.

Han fortsatte:

– Vi fortsetter samarbeidet, og jeg er sikker på at dette er et avgjørende gjennombrudd for AI, når det gjelder å redde flere liv – ikke kun i Danmark, men også internasjonalt.

Prosjektet har vært i drift siden september 2018.

Begrunnelsen for tildeling av prisen

Region Hovedstaden - Kunstig intelligens hjelper med å oppdage hjertestans ved 1-1-2-opkall. 

Løsningen baserer seg på mønstergjenkjenning basert på gjennomgang av over 100.000 tidligere nødanrop. Dommerkomitéen legger vekt på at prosjektet på forbilledlig vis utnytter ny teknologi på en innovativ måte til å redde liv. 

Prosjektet er utviklet slik at løsningen er en støtte for medarbeiderne, men ikke styrende. 

Prosjektet er et spennende gjennombrudd for bruk av ny teknologi i helsetjenestene og angir nye perspektiver for fremtidige muligheter.