Hopp til hovedinnhold


Dagbladet tapte injuriesak

Dagbladet må betale ambulansesjåfør Erik Schjenken en million kroner i oppreisning for ærekrenkende uttalelser etter Ali Farah-saken.

Dagbladet må betale ambulansesjåfør Erik Schjenken en million kroner i oppreisning for ærekrenkende uttalelser etter Ali Farah-saken, skriver VG.

Les også på NRK: Dagbladet må betale én million kroner til Schjenken

Dagbladet: Dagbladet tapte i ambulansesaken

Aftenposten: Dagbladet må betale Erik Schjenken én million

Dagens Medisin: Ambulansesjåfør får millionerstatning

I tillegg må Dagbladet betale Erik Schjenken sakskostnader med 1.044.578 kroner.

Sommeren 2007 ble Ali Farah slått ned og alvorlig skadd i Sofienbergparken. Ambulansesjåførene valgte å overlate til politiet å kjøre ham til legevakten fordi de anså ham som ruset.

Det tok lang tid før politiet fikk tak i en bil og det endte med at Farah ble kjørt til legevakten av vennene. Dette førte til sterke reaksjoner i pressen og rasismeanklager som blant annet rammet Erik Schjenken.

I fjor høst gikk Schjenken til søksmål mot Dagbladet med påstand om 1,5 millioner kroner i oppreisning. Schjenken mente seg utsatt for en tilnærmet hetskampanje i denne avisen, der ambulansesjåførene i en rekke artikler ble anklaget for å være rasister. De ble også beskyldt for ikke å ha undersøkt pasienten grundig nok, og for ikke å ha registrert at han hadde en alvorlig hodeskade.

- En annen svak part

I dommen understreker tingrettsdommer Thorleif Waaler at pressens oppgave er å informere, avdekke kritikkverdige forhold, og også selv å ta standpunkt i ulike saker.

- I en sak som denne er det imidlertid helt klart at pressen må ta hensyn til at det fantes en annen svak part i bildet, nemlig de to ambulansemennene, som på grunn av sin taushetsplikt ikke hadde mulighet til å forsvare seg, heter det i dommen.

I dommen kommer det også fram at Schjenken i sine 15 år som ambulansemann på Ullevål sykehus har hatt om lag 10.000 utrykninger og at han ikke har hatt en eneste klage.

Les mer om saken i VG