Hopp til hovedinnhold


Da Samuel falt i vannet ville ikke ambulansen rykke ut

– Det er helt utrolig at de ikke vil komme når et barn har falt i vannet og slått hodet, og med to kliss våte og redde foreldre, sier mor til Samuel, Katy Titlestad til Bergensavisen.
Feriedagene i Bergen fikk en svært dårlig start for familien som er på besøk fra Sarpsborg. Mens de utforsket Bryggen sammen med tanter, onkler, fettere og kusiner skjedde det som er alle foreldres mareritt.
Festet mellom selesekken Samuel (19 mnd) hadde på seg, og båndet som knyttet ham til mor og far røk.  Samuel slo kolbøtte ut i vannet halvannen meter nedenfor. På veien slo han hodet og pådro seg en stor kul på den ene siden av pannen.

Kliss våt og skrekkslagen

Begge foreldrene, Katy og Gjermund Titlestad kastet seg straks i vannet, og med hjelp fra bestefar Jo-Kjell Titlestad og andre på land kom Samuel raskt på land igjen.
Foreldrene var bekymret for den betydelige kulen og ringte 113 etter ambulanse mens forbipasserende strømmet til med ulltepper og håndklær. De fortalte hva som hadde skjedd og beskrev kulen som svulmet på Samuels hode, men svaret de fikk var nedslående - ingen ambulanse ville komme deres vei.
– De ba oss ta en taxi, men vi var helt gjennomvåte og sjokkerte. Det er helt utrolig, sier Katy Titlestad.
Frank Gjelsvik forteller at han ikke så selve hendelsesforløpet, men kom til litt senere.

Sjokkerende holdninger

Han ble forskrekket over holdningen han ble møtt med da han ringte 113.
– De sa «nå har det vært så mye frem og tilbake med disse, kunne du ikke fått noen til å kjøre dem til legevakten». Svaret forundret meg for å si det slik, sier han.
Mens Gjelsvik snakket med 113, tilbudte en av de ansatte å kjøre dem og samtalen ble avsluttet.

Skjønner at folk reagerer

Leder for akuttmedisinsk seksjon Guttorm Brattebø vil ikke si at operatørene gjorde en feil da de ikke sendte ambulanse:
– Men jeg må understreke at jeg forstår folk reagerer. Foreldrene og gutten var søkkvåte og kalde og det var sikkert ikke så lett å få tak i en drosje da. Den medisinske vurderingen var at gutten kun trengte å dra på legevakten.  Jeg vil ikke si at dette var en feilvurdering. Dette er valg AMK må ta hele tiden. Sender man en ambulanse på noe som ikke er så alvorlig, kan den ikke brukes på andre mer alvorlige hendelser. Det er det som er bakgrunnen de gangene man er tilbakeholden med å sende en ambulanse, sier Brattebø.
Han synes imidlertid det er flott at andre stilt opp.
Les mer om saken hos Bergensavisen