Hopp til hovedinnhold


Cyber-ambulansen

Sorte biler rykker ut for å beskytte Forsvaret mot ondsinnede koder eller virus, skriver Forsvarets Forum.
Scenarioet kan bli virkelig en gang i frem­tiden. Banken stenger fordi de mangler nettverk, du får ikke tatt ut penger, betalt for varer eller fylt bensin. Er det tilfeldig – eller er det datakriminalitet som rammer en hel befolkning?
Eksemplene fra andre land er etter hvert blitt mange. Kommunikasjon og levering av viktige varer som strøm og internett er slått ut av datahackere. Oftest kriminelle, men også utført på vegne av andre stater for å presse gjennom løsninger og avtaler.
Gråsoner. I en garasje i underetasjen til Forsvarets senter for beskyttelse av kritisk infrastruktur (BKI) på Jørstadmoen står to Mercedeser og en Toytota med tilhørende tilhengere. Bilene er klargjort og tilpasset for cyberkrig og kan rykke ut på kort tid. Militærstyrken på noen dusin mannlige og kvinnelige dataingeniører har pakksekker, liggeunderlag og feltrasjoner liggende klare. I tilfelle...
– I prinsippet kan vi koble oss til og bistå hvem som helst, når som helst og hvor som helst. Men det er NORCERT og Nasjonal sikkerhetsmyndighet som er i førersetet når det gjelder bistand til næringsliv og det sivile samfunn. Vi er en ekstra ressurs som kan benyttes, forklarer oberstløytnant Gunnar Salberg, sjef for BKI.
Les mer om saken hos Forsvarets Forum