Hopp til hovedinnhold


Curacit-mangel

Mangel på legemiddelet Curacit gjør at Legemiddelverket ber sykehusene gjennomføre nødvendige tiltak, ifølge Dagens Medisin.
På grunn av produksjonsproblemer er det oppstått mangel på det muskelrelakserende legemidlet Curacit (suksametonium).
Mangelen vil forhåpentlig ikke vare lengre enn til uke 47, men siden Curacit er et livsviktig legemiddel til bruk i akutte situasjoner, må sykehusene gjennomføre nødvendige tiltak for å hindre at pasienter blir skadelidende, opplyser Legemiddelverket.
Fås på godkjenningsfritak
Curacit leveres med styrken 10 mg/ml i hetteglass på 20 ml. Noen aktuelle utenlandske preparater leveres med styrken 50 mg/ml i ampuller på 2 ml.
– Andre legemidler med innhold av suksametonium kan skaffes på godkjenningsfritak fra utlandet. Disse preparatene kan ha en helt annen styrke enn vi er vant til i Norge, noe som gi økt risiko for doseringsfeil, påpeker medisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.
Han legger til at dette er en forholdsvis alvorlig legemiddelmangel.
– Vi håper selvsagt at dette ikke vil gå ut over pasientene, men det er alltid uheldig når det blir mangel på legemidler som brukes i akuttmedisinen. Curacit er svært viktig når pasienter trenger øyeblikkelig intubering – det vil si når man skal føre pusteslange ned i halsen på pasienten. Curacit lammer alle muskler slik at det blir lettere å få slangen på plass, sier Madsen til Dagens Medisin.
Les mer om saken hos Dagens Medisin