Medieklipp

Covid-19-oppdrag har økt 400 prosent i Stockholm
Antall covid-oppdrag økte 400 prosent fra oktober til november.
SVERIGE: Det er ikke bare sykehusene som vitner om en vanskeligere situasjon i helsetjenesten, ifølge Aftonbladet.
Akuttlegene og ambulansene må gjøre stadig flere utrykninger til covid-19-relaterte oppdrag.
– Det ligner situasjonen i vår, sier Dan Gryth, overlege.
Sambandet hans er sjelden stille mer enn noen få minutter av gangen. Vi må avtale treff tre ganger for å avslutte et kort intervju på grunn av alle innkommende oppdrag denne søndagen.
Til slutt får han noen minutter ledig.
Belastningen er hard. Ved siden av alle ”vanlige” oppdrag som akuttlegebilene drar på – slikt som knivstikking, hjertestans og små barn som setter noe i halsen, får han og kollegaene utallige oppdrag som handler om covid-19.
– I uke 43 hadde vi og resten av ambulansetjenesten i Stockholm 260 slike oppdrag på en uke. I uke 48 var tallet 1 374, en økning på 400 prosent, sier Dan Gryth, medisinsk leder for akuttlegebilene i Stockholm.
De fleste utrykningene gjelder vurdering av om pasienten bør legges inn akutt eller ikke. Innimellom handler det om akutt pustebesvær.
– Det vi ser på er respirasjonsfrekvens og hvor vanskelig det er for personen å få luft. Vi gjør en såkalt pox-test – lar den syke gå 20 meter for å se hvor bra lungene fungerer. Det er vanskelig å høre med stetoskop hvor syk noen er med covid-19. Lungene har nesten helt normal lyd, sier han.
De rammede er i alle aldre.
– Det er stor blanding, absolutt ikke bare eldre. I sommer var det rolig, men nå har antall tilfeller økt kraftig - med flere hundre prosent bare på en måned.
Han fortsetter:
– Vi regner med at det fortsetter å øke i noen uker til, fram til jul. Etter det håper vi at det stagnerer. Men det er jo rene gjetninger, sier han.
Som lege er han mer bekymret for personellet på intensivavdelingene enn for egen del. Hans rolle er først og fremst å støtte ambulanseenheter på oppdrag. Iblant tar han pasienter inn til sykehus, og så tar andre over.
Han ser på sykehuset at situasjonen har blitt mer og mer anstrengt. Det er vissnok færre intensivpasienter enn i vår, men antall personell er også mindre.
– Det går an å skalere opp intensivavdelingene, men vi har færre sykepleiere nå. Dermed blir det like tungt. Jeg er urolig for dem, for at de skal orke, sier han.
– De går fire timer på vakt, har en pause, så kjører de fire timer igjen. I fullt smittevernsutstyr. Det er slitsomt. De gjør virkelig en heroisk innsats.
Han håper inderlig at flere tenker på avstand nå når julehandelen drar i gang.
– Ja, at folk virkelig holder avstand til hverandre.
Han tar en pepperkake, fotografen tar et bilde. Deretter høres utkallingen igjen.
– Jeg må gå. De har en pasient som de trenger hjelp med.
Han og kollegaen forsvinner ut i tåka igjen med blålysene på.