Hopp til hovedinnhold


Charterfly ble ambulansfly

Et passasjerfly kan på seks timer bygges om til ambulansefly - klar til å fly til områder der mange skadde skal hentes.

Et passasjerfly kan på seks timer bygges om til ambulansefly - klar til å fly til områder der mange skadde skal hentes, skriver Sydöstran.

SVERIGE:  Lørdag landet ambulanseflyet F17 på Kallinge. Helsepersonell øvde sammen med militæret. Scenariet var at et antall soldater i Nordic Battlegroup hadde blitt beskutt under et oppdrag utenlands.

Det Svenska Nationella Ambulansflyget, som det kallas, har eksistert siden 2005. På oppdrag fra regjeringen organiserer Transportstyrelsen innsatser for både sivile og militære formål.

Brukt en gang
Hittil har ambulanseflyet vært brukt en gang. Det var etter terrorangrepet i Bombay i 2008, da fikk Sverige i oppdrag fra EU å fly skadde fra Bombay til England.

SAS-flyet, en vanlig Boeing 737-800, kan på seks timer gjøres om til en sykestue med seks intensivplasser, seks bårer for mindre alvorlige skader og ytterligere 20 plasser for lettere skader og pårørende.

Øvelse
Det er plass til åtte leger og elleve sykepleiere - nå for tiden er personalet fra Västerbottens fylke som er spesialutdannet i flymedisin.

I helgen øvde hele kjeden, fredag ble SAS-flyet bygd om på Arlanda. Pasienter ble tatt ombord og behandlet på flyet, og deretter overført til et sykehus i Sverige.

Se bilder og les mer om saken på Sydöstran