Hopp til hovedinnhold


Bryter krav til ambulanser

I samtlige fire avdelinger hos Helgelandssykehuset brytes konsekvent kravene til godkjente ambulansearbeidere.

I samtlige fire avdelinger hos Helgelandssykehuset brytes konsekvent kravene til godkjente ambulansearbeidere, skriver Helgelands Blad.

Tilsvar fra Helse Nord: Helgelandssykehuset har en forsvarlig ambulansetjeneste

Les også: Fikk autorisasjon uten å gå opp til fagprøve

Interne dokumenter som Helgelands Blad sitter på, viser at Helgelandssykehuset konsekvent bryter retningslinjene for bemanning av ambulansene i akuttforskriften.

Står fram

Helgelands Blad har snakket med en rekke ansatte i Helgelandssykehuset som selv innrømmer at de ikke har verken fagprøve eller autorisasjon. Enkelte forteller også at de mangler kurs for å få godkjent NOU 1976:2.

NOU 1976:2 er det absolutte minstekrav for å sitte som fører 2 på ambulansen.

Til tross for dette har enkelte av de ansatte fått dispensasjon av Helgelandssykehuset for å sitte både som fører 1 og fører 2 av ambulansen.

De ansatte ønsker foreløpig ikke å stå fram, i frykt for konsekvensene dette vil gi fra arbeidsgiver, men de understreker at de har tatt saken opp med ledelse og fagforbund, uten at dette har ført til en endring i problematikken.

- Bekymret

Tillitsvalgt for Fagforbundet ved Helgelandssykehusets avdeling Mo i Rana, Kent Andre Fordelsen, ønsker likevel å stå fram på vegne av de ansatte i alle de fire avdelingene.

- Jeg vet at ambulansene i Helgelandssykehuset ikke har vært bemannet i henhold til forskriftene, og vi er bekymret for situasjonen. Dette har vi tatt opp med ledelsen og systemansvarlig for ambulansene, Svein Arne Monsen, uten at det har hjulpet på situasjonen, sier Fordelsen til Helgelands Blad.

Han ønsker nå å fronte saken framover.

- Jeg ønsker som tillitsvalgt å sette søkelyset på saken, slik at vi får ordnet opp i dette, sier han.

Dette sier Helgelandssykehuset

Undervisningsleder i Helgelandssykehuset, Knut Roar Johnsen, står fast på at de ikke bryter noen regler i foretaket.

- Det stemmer at vi har folk som er vikarer med forskjellig bakgrunn i ambulansetjenesten. Vi har også sykepleiere med og uten fagbrev. Alle tilfredsstiller kravene i helsepersonelloven og i akuttforskriften, sier undervisningsleder Knut Roar Johnsen.

Les mer om saken i Helgelands Blad