Hopp til hovedinnhold


Brystsmerter er ofte ikke hjertet

Ferske tall fra Danmark viser at over halvparten av brystsmertepasientene ved et akuttmottak ikke hadde hjertelidelser. Kiropraktorer kan hjelpe mange.

Ferske tall fra Danmark viser at over halvparten av brystsmertepasientene ved et akuttmottak ikke hadde hjertelidelser. Kiropraktorer kan hjelpe mange, skriver NRK Puls.

Mette Jensen Stockendahl, kiropraktor i Danmark, har gjort studier ved et akuttmottak til sin ferske doktorgradsavhandling. Hennes undersøkelser viser at over halvparten av de innlagte faktisk ikke hadde hjertesykdom.

16 prosent hadde hjerteinfarkt og 30 prosent angina, som er en forsnevring av årene. Så mye som 38 prosent hadde brystsmerter fra rygg eller nakke.

Norge i verdenstoppen
Skulle uhellet først være ute, kan det være en trøst å vite at Norge er i verdenstoppen med intensivbehandling av hjertepasienter.

Ved våre større sykehus som Ullevål Universitetssykehus, foretar de undersøkelser og eventuell utblokking av trange årer via en wire som føres til hjertet gjennom en pulsåre ved håndleddet.

I snitt er man ferdig operert for infarkt etter en halvtime fra man er kommet innenfor dørene til Ullevål.

Organiseringen av pasienter med mulig infarkt kaller personellet ved Ullevål Universitetssykehus for ”blålyskjeden”. Ambulansepersonellet tar EKG på vei til sykehuset (måling av hjertets elektriske signaler). Disse kan spesialister som seksjonsoverlege Arild Mangschau ved hjerteovervåkningen, lese av direkte på en skjerm.

- Dermed føler vi at vi er mer ”hands on” på pasienten, og kan bestemme om vedkommende skal kjøres rett på operasjonsbordet, forteller Mangschau.

Ring 113

Men Mangschau er helt klar på en sak i forbindelse med smerter i brystet:
Blir du syk og har brystsmerter skal du ikke ringe legevakten, men 113.

Les hele saken på NRK Puls