Hopp til hovedinnhold


Brøt loven da 21-åring døde

Sykehuset i Vestfold brøt loven da en 21 år gammel kvinne mistet livet etter et alvorlig epilepsianfall tidligere i år, ifølge NRK Vestfold.
Det er konklusjonen i en tilsynsrapport fra Fylkesmannen i Vestfold, skriver Østlands-Posten.
Fylkesmannen mener oppfølgingen av telefonsamtaler til AMK-sentralen i forkant av dødsfallet var mangelfull. Klinikksjef ved prehospital klinikk, Jørgen Einerkjær, sier til avisa at de skal gjennomgå sine rutiner.
«Konklusjonen er basert på mangelfull oppfølging og sikring av telefonhenvendelser til AMK-sentralen i forkant av pasientens dødsfall,» heter det i rapporten, som er signert fylkeslege Henning Mørland og assisterende fylkeslege Mats Foshaug. Det skriver Sandefjords Blad.

I rapporten er kritikken hovedsakelig knyttet til at en lege ved 21-åringens fastlegekontor hadde avlyst en ambulanse som Stine selv hadde bestilt.

«Fylkesmannen mener at operatør på dette tidspunkt, på bakgrunn av de opplysninger som var fremkommet, burde ha sikret seg at pasienten var tilfredsstillende ivaretatt, enten ved å ringe legekontoret for å få tilbakemelding på resultatet av legens samtale med pasienten etter tidligere avtale (og dermed få avdekket at heller ikke legen fikk kontakt med pasienten på telefon), eller vurdert andre tiltak for å sjekke pasientens helsetilstand. Fylkesmannen vurderer at de manglende tiltak vedrørende dette utgjør et brudd på forsvarlighetsplikten i spesialisthelsetjenesteloven § 2-2,» skriver fylkeslegen.

Det tok 31 minutter fra faren fant Stine livsløs senere på dagen, varslet AMK og til ambulansen kom. Det skyldes samtidskonflikter, ifølge Prehospital klinikk.
Les hele snutten hos NRK