Hopp til hovedinnhold


– Brannmenn startet hjertet mitt igjen

Takket være et nytt prosjekt det lokale brannvesenet hadde blitt med i, berget Svein Åsaunet livet. Men brannvesenet i Salten mener prosjektet vil virke mot sin hensikt og ønsker ikke å bli med, skriver NRK Nordland.
Det er snart ett år siden dagen det var svært nære ved at det gikk galt for Svein Åsaunet i Bindal. På en biltur med kona Vigdis segnet han om.
– Vi var på tur til Terråk. Vi kjørte igjennom en tunnel og midt inne i tunnelen stanset hjertet på meg, forklarer Åsaunet.
Luftambulanse og ambulanse ble tilkalt, men i en liten kommune er avstandene store og tida var knapp. Heldigvis befant det lokale brannvesenet seg like ved, og de hadde noen uker i forveien fått nytt førstehjelpsutstyr og grundig opplæring.
– Brannmannskapene hadde med surstofflaske og koblet opp hjertestarteren. Etter to eller tre forsøk fikk de startet opp hjertet mitt igjen, sier Åsaunet.

– Nytt prosjekt redder liv

Opplæringa brannvesenet hadde fått var en del av norsk luftambulanses prosjekt «Mens du venter på ambulansen». For ofte er det det lokale brannvesenet som er nærmest når noen får behov for akutt hjelp.
Derfor ønsker luftambulansen at de lokale brannfolkene skal kunne gjøre de første livsviktige grepene fram til helsepersonell kommer fram. Prosjektet har vart i to år, nå er 41 kommuner landet over med. Luftambulansen hevder det allerede har gitt resultater.
– Vi kan med sikkerhet si at det har reddet liv. Vi har hatt pasienter med hjertestans som har blitt gjennopplivet hvor helsepersonellet har vært opptil 45 minutter unna. Hjertestans i så lang tid uten noe slags hjelp har som regel et fatalt utfall, sier prosjektleder Tom Hanssen i Norsk luftambulanse.

Vil ikke gjøre jobben til ambulansepersonell

Stadig flere kommuner ønsker å bli med i det frivillige prosjektet, men i Salten er de kritiske. I et brev til Norsk luftambulanse ber Salten brann Norsk luftambulanse revurdere hele prosjektet.
– Får vi flere oppgaver, vil det føre til flere sammenfallende hendelser. Da får våre ansatte dilemmaet om hvem de skal hjelpe først. Dessuten mener vi at det ikke er riktig at brannfolk skal utføre oppgavene til ambulansepersonell. Dette prosjektet frykter vi kan føre til at helsevesenet ser en mulighet til å spare penger ved å kutte i tilbudet i distriktene, forklarer fungerende brannsjef Fred-Ove Opsjøn.
Hos Norsk luftambulanse mener de denne kritikken er misforstått.
Les mer om saken hos NRK Nordland