Medieklipp

Brannmenn og militære i ambulansen: Fagforeningen varsler om synkende kompetanse
SVERIGE: Brannmenn og militære har overtatt deler av ambulansetjenesten på flere steder i landet på grunn av personellmangel under koronapandemien.
Nå varsler Vårdförbundet om at dette utgjør en trussel mot pasientsikkerheten ettersom de mangler rett kompetanse, skriver Sveriges Radio.
Ambulansesykepleier Anna-Karin Andersson i Luleå mener at dette kan føre til stressede situasjoner.
– Det innebærer så klart økt stress. Vi kan havne i alle slags situasjoner der det kan stå om livet, og da vil man at alt bare skal flyte, sier hun.
– Den største forskjellen når makker er en brannmann er at han kanskje ikke har full oversikt over utstyret, og i framfor alt ikke legemidlene vi bruker. Da kjenner jeg noen ganger at jeg burde ha klonet meg selv for å kunne gjøre oppgavene jeg har i forbindelse med behandlingen av en pasient.
Fem regioner har senket kompetansen i prehospital tjeneste eller planlegger å gjøre det, ifølge syv av Vårdförbundets lokale foreninger.
Sineva Ribeiro er leder i Vårdförbundet og har selv jobbet som ambulansesykepleier.
– Vi ser at det er alt fra brannmenn, politi og transportpersonell som man tar inn. Det er risiko å senke kompetansen i ambulansen. At vurderingene ikke blir korrekte. Helsehjelpen begynner allerede i ambulansen, det er ikke kun et transportmiddel, sier hun.
En legitimert sykepleier må finnes i alle ambulanser, ifølge regelverket. Den andre i en ambulanse er vanligvis enten en ambulansarbeider eller en sykepleier. Men for eksempel i Norrbotten og Ørebro, så har man flyttet sykepleiere i ambulansetjenesten til intensivavdelingene og erstattet dem med brannmenn.
Ambulansförbundet har også varslet «Inspektionen för vård och omsorg» (IVO) om at regioner som ansetter brannmenn uten prehospital utdanning har økt kraftig, og mener at kompetansemangel er en stor trussel mot pasientsikkerheten. Det legger også et stort press på den sykepleieren som må ta vare på pasienten alene.