Hopp til hovedinnhold
Blålys
Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Brannmann kjørte utrykning til alvorlig ulykke: – Jeg ble blokkert av andre bilister

Mens han kjørte for å rekke raskest mulig frem til ulykken, opplevde innsatsleder Bernt B. Lein at han ble hindret av flere bilister langs veien.

– I tre svinger var det bilister som stoppet opp og blokkerte veien. Jeg forstår at det er i beste hensikt, men det blir bare rot. Da vi må bremse og så snike oss forbi for å være sikker på at ingen andre kommer i motgående kjørefelt, forklarer innsatsleder Bernt B. Lein i Fosen brann- og redningstjeneste til Adresseavisen (krever innlogging).

Han forteller at dette dessverre ikke var en unik hendelse. Det skjer både titt og ofte at folk bare bremser og stopper opp – uansett hvor det måtte være.

– Jeg har ett ønske som utrykningssjåfør, stopp aldri foran eller i en sving, men gi gass og kjør gjennom svingen. Deretter slipp oss forbi, sier Lein. Han skrev også et Facebook-innlegg hvor budskapet var det samme.

Bedre flyt i Oslo

Han forstår at mange blir redde når de hører sirener eller ser blålys og på rent instinkt stopper de opp.

– De tenker ikke over at vi skal passere i en ganske høy fart. Flyten i utrykningen blir ikke bedre av dette, sier han.

Lein mener at dette er et mer bygdefenomen enn et problem i storbyer.

Politiet fikk melding om ulykken klokka 13.17. Det ble satt i gang trippelvarsling, som innebærer at politi, ambulanse og brannvesen rykket ut til ulykken.

Alvorlig skadd

Lein kjørte fra Ørland til Måmyrvatnet i visshet om at det var en alvorlig ulykke.

– Det tok 55 minutter å kjøre, og da fikk jeg tid til å reflektere over de andre trafikantene sitt reaksjonsmønster når de ser blålys, sier han.

En kvinne i 70-årene ble alvorlig skadd. Hun var bevisstløs, og ble tatt hånd av om ambulansepersonell. Kvinnen ble fraktet til sykehus av en luftambulanse.

Klokka 20.20 tirsdag kveld opplyste etterforskningsleder Håvard Johannessen ved Felles straffesaksinntak at den skadde kvinnen er utenfor livsfare.

Les mer om saken hos Adressa (krever innlogging)