Hopp til hovedinnhold


Brakk beinet, men fikk ikke hjelp

To år gamle Marte brakk beinet i Vestvatn søndag. Etter tre døgns kamp mot legevakta i Beiarn fikk hun røntgen og legehjelp i Bodø.

To år gamle Marte brakk beinet i Vestvatn søndag. Etter tre døgns kamp mot legevakta i Beiarn fikk hun røntgen og legehjelp i Bodø.

BEIARN: Søndag kjørte Marte (2) sin femte tur i alpinbakken i Vestvatn i sikkerhetssele sammen med en tante. Plutselig hektet hun foten, som ble vridd i fallet.

- Marte nektet å bruke foten etter det, og hylte helt til hun sovnet. Jeg har jobbet som ambulansepersonell i mange år og forstod med en gang at dette kunne være beinbrudd, sier mor Margareta Høyås.

Ikke nok smerte

Marte ble fraktet til legevakta i Beiarn, hvor legen konkluderte med forstrekning i kneet - tross mammas innvendinger.

- Legen sa at dersom hun ikke brukte foten innen torsdag, så måtte vi ta kontakt på nytt. Han mente hun ikke ga nok uttrykk for smerte til at det var et beinbrudd, sier moren og forklarer at jenta generelt er en hardhaus som ikke sier ifra. Derfor ble hun sendt hjem uten røntgen, til tross for at moren flere ganger ba om at dette måtte gjøres.

- Et skadd barn som slutter å bruke en kroppsdel må tas seriøst, poengterer Margareta.

- Ble kalt hysterisk mor

Mandag og tirsdag ble ansiktet til jenta stadig tommere, og hun nektet å bevege seg. Da hun sluttet å spise ringte den fortvilte moren legevakta på ny onsdag morgen.

- Da krevde jeg tilsyn av lege, men kom ikke forbi legesekretæren. Hun kalte meg en hysterisk mor, og sa at de hadde det for travelt til å ta oss inn. Dersom det var så alvorlig som vi påsto, så måtte vi ringe 113, forklarer hun oppgitt.

Beviste brudd

Senere onsdag formiddag fikk Margareta kontakt med den andre kommunelegen i Beiarn, Hege Kristin Jørgensen. Hun fikk kranglet seg inn og kort tid etter ble mor og datter sendt til Nordlandssykehuset for røntgen.

- Vi ble sendt rett på Nordlandssykehuset med taxi. Der ble vi hastet gjennom undersøkelser og røntgen og fikk øyeblikkelig hjelp. De skal ha honnør, sier mor.

Røntgenbildene viste at det tykkeste beinet i foten var kløvd på skrå fra under kneet og nesten ned til hælen. Det var et fint brudd, men var likevel svært smertefullt.

- De ristet på hodet over at hun ikke hadde fått hjelp allerede på søndag, sier moren.

Smilet tilbake

I går var en fornøyd liten pike tilbake i tilnærmet full vigør, kun hemmet av gipsen. Om tre uker skal Marte på kontroll, og får trolig fjernet gipsen.

- Hun ønsker seg allerede tilbake til alpinbakken. Det er godt å se at hun ikke ble skremt av opplevelsen, sier mor.

Margareta mener at den konstante og bastante avvisningen over telefon er det verste med hele saken.

- Å bli kalt en hysterisk mor og ikke bli trodd er ikke en god måte å bli møtt på. Særlig etter at datteren min har hatt smerter med beinbrudd i tre døgn uten å få hjelp, sier hun.

Hun betegner legene i Beiarn som generelt gode leger, men håper at andre ikke opplever det samme som de har gjort den siste uken.

- Tvilen kom oss ikke til gode. Dette skal ingen behøve å oppleve, sier hun.