Hopp til hovedinnhold
Ambulansetjenesten til Oslo og Akershus har tradisjonelt ofte kjørt mindre ambulanser. Foto: Live Oftedahl
En ambulanse i Akershus. Foto: Live Oftedahl


Bobilturister frustrerer: – Frekt og egoistisk

Bobilturister ved Ersfjordstranda bruker ambulansestasjonen som servicehus. Nå frykter ambulansearbeiderne at det kan hindre dem under utrykning.

Det er mange som har valgt å feriere innenlands i sommer, som følge av koronapandemien. I den anledning er det mange som reiser på bilferie, og mange tar turen i bobil, skriver Dagbladet.

Samtidig som været i juli har vært dårlig mange steder i landet, har Nord-Norge bydd mye av det beste sommerværet. Det har turistene lagt merke til, og ved Ersfjordstranda i Senja kommune strømmer de til.

Men det har ført til et problem for ambulansestasjonen til Universitetssykehuset i Nord-Norge i Ersfjord.

Seksjonsleder i ambulanseavdelingen i UNN Knut Sæbbe forteller til Dagbladet at har vært en del uheldige hendelser på stasjonen i sommer.

– Turistene tar seg til rette. De kommer for å få strøm og vann, og de ringer på og spør om låne toalett. Det er også folk som gjør sitt fornødne på vårt område.

På stasjonen er det mange utvendige strømuttak, og stadig vekk har de møtt på folk som står og lader mobilene sine der. Han forteller at det er spesielt mange som bruker innkjørselen deres, og spør om de kan få parkere der.

Frykter å bli innesperret

Situasjonen har nå blitt plagsomt for ansatte på stasjonen, som hele tiden må passe på at de har fri vei, i tilfelle de må rykke ut.

– Når det står på som verst er vi redde for at vi ikke kommer ut av innkjørselen, fordi det står en stor bobil i veien. Det har heldigvis ikke skjedd enda - bank i bordet, sier Sæbbe til Dagbladet.

Han tror det er en problemstilling turistene ikke er klar over når de parkerer på plassen.

– De aller fleste er forståelsesfulle og flinke når de blir bedt om å flytte seg, men at det har vært noen få som ikke har hørt etter med en gang.

– Hva tenker du når folk ikke hører etter?

– Å ta seg til rette slik er frekt og egoistisk, når de har fått beskjed om flytte seg. Jeg blir litt betenkt av at folk velger å oppføre seg sånn, både i denne sammenhengen og andre.

Vil ha bedre skilting

I forrige uke sendte han et brev til kommunen for å få på plass bedre skilting på ambulansestasjonen. Så langt har de ikke fått svar.

– Stasjonen er såpass ny at det bare er midlertidige skiltet. Som du sier på bildet så er det likevel skiltet på begge sider av innkjørselen. Nå har vi også satt opp en bukk i midten av veien, som ambulansen klarer å komme seg forbi, dersom vi må rykke.

Dagbladet har fått en bekreftelse fra Senja kommune om at de har mottatt henvendelser angående problemet på stasjonen.

Seksjonsleder Sæbbe har en oppfordring til turistene:

– Ta hensyn, og husk at det er folk som er på jobb mens det er ferie. Parker på henviste plasser, så vi ikke blir innesperret. Det er skrekken for oss å ikke komme raskt nok ut til en alvorlig hendelse.