Hopp til hovedinnhold


Blodtrykksmansjett ved hjerneslag?

I en ny dansk undersøkelse tyder ting på at pasienter med en akutt blodpropp i hjernen kanskje kan ha hjelp av et hardt klem om armen fra en blodtrykksmåler.  Hvorfor den mystiske behandling virker er det ingen som vet, ifølge Videnskab.

I et nytt forsøk har forskere fra Aarhus Universitetshospital brukt alminnelige blodtrykksmålere til å klemme hardt om armene på pasienter som var på vei til sykehuset med en akutt blodpropp i hjernen (slag).

– Det er en enkel og billig behandling som ikke gjør noe skade på pasientene – vi bruker bare en ganske alminnelig blodtrykksmansjett. Pasientene fikk satt den rundt armen allerede mens de var i ambulansen på vei til sykehuset, forklarer lege og ph.d. Kristina Dupont Hougaard fra Neurologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Hun er en av forskerne bak den nye undersøkelsen, som er publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Stroke.

Inspirert av hjerteleger

For forskere er det allerede en kjent sak at pasienter med blodpropper i hjertet tilsynelatende har godt av et hardt trykk på armen med en blodtrykksmansjett.

Hjerneceller hadde mindre oksygenmangel

Den nye undersøkelsen er ikke et bevis for at den enkle behandlingen virker, men forskerne fant flere indikasjoner på at pasientene hadde fordel av å bli behandlet med blodtrykksmansjett, forteller Kristina Dupont Hougaard.

Det var ambulansearbeidere som utførte behandlingen og de strammet blodtrykksmansjetten hardt om pasientenes arm i fem minutter av gangen – opp til fire gange i alt.

Les mer om saken hos Videnskab