Fagstoff
Blodtrykksmansjett kan redde hjerteinfarktpasienter
En vanlig blodtrykksmansjett som kan brukes til å måle blodtrykk, viser seg ifølge ny forskning å kunne redde liv for pasienter med en akutt blodpropp i hjertet, skriver Dagens.
Ved å sette på en blodtrykksmansjett på armen på en pasient med akutt oppstått blodpropp i hjertet og deretter pumpe så mye luft i den at blodtilførselen i armen stopper, kan man redde flere pasienter med denne livstruende tilstanden.
Samtidig halveres følgesykdommer, opplyser Aarhus Universitetshospital som står bak den nye forskningen i en pressemelding.
– Når blodforsyningen til armen stopper, oppstår det oksygenmangel i armen. Dette ser ut til å aktivere kroppens innebygde forsvarssystem, slik at det strømmer ut beskyttende stoffer i blodbanen når mansjetten løsnes, sier Hans Erik Bøtker, professor på Hjertemedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Fenomenet kalles kondisjonering og fungerer ved at ambulansepersonell fire ganger med fem minutters mellomrom stanser blodtilførselen i armen med en blodtrykksmansjett for på den måten å sette i gang kroppens eget forsvarssystem.
Tidligere har undersøkelser med kondisjonering vist seg å kunne redde helt opp til 50 prosent av hjertevevet etter en blodpropp. Den nye forskningen viser også at pasientens fremtidsmuligheter etter kondisjoneringsbehandling er langt bedre.
– Vi kan se at overlevelsen blant hjertepasientene blir forbedret. Forekomsten av følgesykdommer som ny blodpropp i hjertet, hjertesvikt og blodpropp i hjernen, ble redusert med 47 prosent, siger Astrid Drivsholm Sloth, lege og ph.d.-student.
Kondisjoneringsbehandling har vært under utprøving på Aarhus Universitetshospital siden 2007 og skal nå bekreftes i en stor europeisk undersøkelse.
Les mer om saken hos Dagens