Hopp til hovedinnhold


Blodproppmiddel styrt rett ved hjelp av magnetisme

Ved hjelp av magnetiske nanopartikler har forskere i Lund lykkes med å styre legemiddel til hjertet og løse opp en blodpropp hos en gris. De mener at prinsippet skal kunne anvendes ved flere tilstander.

Ved hjelp av magnetiske nanopartikler har forskere i Lund lykkes med å styre legemiddel til hjertet og løse opp en blodpropp hos en gris. De mener at prinsippet skal kunne anvendes ved flere tilstander, skriver svenske Dagens Medicin.

I tre år har Maria Kempe, foreleser og universitetslektor ved eksperimentell medisinsk vitenskap, Lunds universitet, og hennes medarbeidere arbeidet for å få fram de små partiklene.

- Når man bruker legemidler som er toksiske, kan forårsake blødninger eller er veldig dyre er det ypperlig om man kan styre dem til der de trengs, sier Maria Kempe.

En gris var den føste som fikk prøve en behandling. Resultatet fra forsøket presenteres nå i en studie i tidsskriftet Biomaterials.

Grisen hadde fått en metallstent insatt i hjertets kransarterie, og ble siden fulgt med arterierøntgen. Når en blodpropp utviklet seg i stenten, ble nanopartiklene injisert og grisen plassert i et magnetfelt over hjertet.

Tanken er at legemiddelet på den måten konsentreres der det trengs, og ikke føres videre med blodstrømmen. Mindre mengde behøves og legemiddelet spres ikke til resten av kroppen hvor det kan forårsake blødninger.

Behandlingen lykkes, slik at proppen ble løst opp.

Les mer om saken i Dagens Medicin