Hopp til hovedinnhold


Blodposer inneholder giftig stoff

Landets blodbanker bruker blodposer med et stoff som kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. Og det kommer de til å fortsette å gjøre, skriver NRK Livsstil.
De meste brukte blodposene inneholder det giftige ftalatet DEHP.
DEHP er et plastmykgjørende stoff som er betegnet som giftig, klassifisert som reproduksjonsskadelig og forbudt i leketøy og kosmetikk. Men i blodposer er DEHP tillatt.
Stoffet er imidlertid tillatt i blodposene som brukes av alle blodbankene i landet, skriver fagbladet Bioingeniøren. Og det skal heller ikke være noen planer om å bytte til andre blodposer.
Marianne Hanneborg Aas, som er spesialist i barnesykdommer og overlege ved barneavdelingen i Vestre Viken HF, understreker til Bioingeniøren at vi vet lite om hvilke doser som er farlige for den enkelte.
Noen grupper, som små barn, gravide, dialyse- og kreftpasienter, er særlig sårbare. Hun minner om at barn har dårligere nedbrytningsevne enn voksne, og at nedbrytningsproduktene som dannes i barn er mer skadelige enn hos voksne.

De andre posene lukter vondt

I høst utlyses for første gang et nasjonalt anbud for blodposer, men Helseforetakenes innkjøpsservice har landet på at det ikke skal stilles krav om blodposer uten DEHP, selv om disse finnes på markedet.
Årsaken er at alternativene skal ha andre negative egenskaper, for eksempel vond lukt.
Les mer om saken hos NRK