Hopp til hovedinnhold


– Blir du truet med våpen kan du risikere å vente. Lenge.

 Politiets innsatsleder om å jobbe i bakevja i Nordlys.
«Dagens samfunn gir ikke én stakkars storrøyker lov til å dø av hjerteinfarkt, for ambulanser på alle nes og et helikopter er klar når tid som helst for å få han til sykehus. Blir du truet med våpen kan du risikere å vente. Lenge."
Jørgen Ahlquist er innsatsleder i Troms politidistrikt, og i onsdagens Aftenposten har han et lengre innlegg under tittelen "Politiet: Hvor går vi, hva vil vi" hvor han forteller om hverdagsutfordringene til politiet og hva som skal til for å nå målet: "Folkets tjenere. Og vi ønsker å bli de beste tjenerne dere kan få".
Utover hovedbudskapet om at man er for få politimenn, lister Ahlquist opp drømmer de er temmelig langt unna for øyeblikket.

Har en iPad

"Rapporter skrives i bilen. Politiets systemer er forenklet og tilpasset nettbrett. Åstedsfoto tas med nettbrettet og legges i saken. Avhør signeres elektronisk slik jeg gjør det på Posten når jeg henter en pakke. Fingeravtrykk vi finner på åsted skannes på en mobil enhet, svar kommer i løpet av minutter. Samme enhet brukes på folk vi mistenker oppgir feil id".
Overfor Nordlys utdyper han:
- Vi har en iPad i Tromsø, den er i innsatsslederens bil. Men det er ikke stabilt og den detter ut hele tida. Vi bruker 3G, så den fungerer kun i bynære områder. Det var et hasteopplegg å gi oss iPad, men det er bedre enn ingenting, sier Ahlquist, som har 14 år bak seg i politiet.
- Vi tjenestemenn så også frem til å få en iPad. Vi etterspurte det selv. Men erfaring fra bruken viser at den som nevnt er for ustabil, og så er den unødvendig tungvint å jobbe med all den tid systemene våre ikke er tilpasset nettbrett.
Han mener nettbrett kun må være en midlertidig løsning til de får terminaler i bilene.
- Terminaler med skikkelig kartverk og systemer tilpasset bruk i bil. Hele poenget med at vi ønsker terminaler i bilene er at vi skal kunne jobbe fra den. I dag må vi inn til stasjonen og skrive. Da er vi borte fra gata.

Skjedd lite

På de årene har det skjedd urovekkende få teknologiske fremskritt.
Les mer om saken i Nordlys