Hopp til hovedinnhold


Ble viderekoblet da babyen fikk pusteproblemer

Med to nivåer; SOS Alarm og Medhelp risikerer befolkningen i enkelte områder i Sverige å måtte fortelle hvorfor de ringer to ganger, melder Nyheter P4 Sörmland
– Rett som det var rykker vår to måneder gamle baby til og besvimer. Hun har et pusteproblem, og jeg ringer 112. De svarer og jeg forklarer situasjonen. Men da det går opp for henne at jeg ringer fra Katrineholm så innser hun at dette er et annet område, og jeg blir viderekoblet til neste operatør fra Meldhelp og må fortelle alt en gang til, forteller Peter Pettersson.
Det kom ingen ambulanse  ettersom operatøren ikke kunne finne familien Pettersons adresse. Hendelsen utredes nå av Socialstyrelsen (tilsvarende helsetilsynet).
Ordningen med at to operatører skal høre samme ærende, kommer av at det delvis statlige drevne SOS Alarm svarer på 112, men at Medhelp har vunnet anbudet om å svare på medisinske nødsamtaler i området.
Om reggeringens utreder Marie Hafström får det som hun vil blir det i stedet en statlig myndighet som i framtiden får ansvar for nødnummeret.
Hun foreslår at staten burde ha ansvar for nødnummeret 112, for å se til at behandlingen av nødsamtaler blir sikker, rask og effektiv i hele landet.
Peter Pettersson, hvis datter tross alt klarte seg bra etter hendelsen holder med utrederen.
–Det må jo fram til folk at det ikke kan være som dette. Man må være trygg på 112, det fungerer jo ikke nå.
 
Les mer om saken hos Nyheter P4 Sörmland