Hopp til hovedinnhold


Ble fratatt kjempekontrakt av staten – nå prøver de å få kontrakten på nytt

En kontrakt verdt inntil 160 millioner kroner gikk opp i røyk før jul. Men VBK Nordic gir ikke opp, melder Gjengangeren (krever innlogging).

– Vi er offensive og jobber for fullt med å lage et nytt tilbud nå, sier Victor Sørensen, daglig leder i VBK Nordic.

Hortensbedriften vant i fjor høst en anbudskonkurranse fra Sykehusinnkjøp HF (helseforetak) på levering av et høyt antall ambulansertil de ulike helseforetakene rundt i landet. Noen dager før julaften trakk imidlertid staten seg. Det skjedde som følge av at et av firmaene som hadde levert tilbud, hadde klaget på anbudskonkurransen.

Dermed ble det aldri noen kontraktssignering og ingen ambulansebygging for bedriften på Karljohansvern.

Kraftig nedgang

Så sent som i 2013 hadde VBK en omsetning på 85 millioner kroner. De siste årene har omsetningen ligget på 13–14 millioner.

– Vi har i gode år levert over 100 ambulanser, og det å få tilslaget på anbudskonkurransene er selvsagt viktig, sier Sørensen.

Han er kritisk til at anbudskonkurransene er organisert på den måten de er.

– Hvert sykehusforetak burde ha mulighet til å kjøpe de bilene de trenger fra ulike bedrifter. Slik konkurransen er organisert nå, med en landsomfattende konkurranse og biler i tre kategorier, vil i beste fall tre aktører stikke av med anbudet. I verste fall får én aktør alt, og alle andre blir stående på sidelinja i lang tid. Det er ikke veldig utviklende for bransjen, sier VBK-sjefen.

Ole-Magne Kleven i Sykehusinnkjøp ser ikke det som veldig problematisk.

– Alle avtaler som inngås, påvirker det konkrete markedet de inngås i. Ambulansemarkedet er internasjonalt, og omfanget av innkjøp fra Norge vil derfor ha begrenset påvirkning, sier Kleven, som er innkjøpsdirektør for varer og tjenester i Sykehusinnkjøp HF, divisjon nasjonale tjenester.

Ikke vise bil

Sykehusinnkjøp har satt 1. juli som frist for levering av tilbud denne gang. Til forskjell fra i fjor, skal tilbyderne denne gang ikke levere en fysisk bil, kun en beskrivelse av bilen de tilbyr.

Konkurransen avgjøres i oktober.
Les mer om saken hos Gjengangeren (krever innlogging)