Medieklipp
– Bilistene ser oss ikke
Bedre isolerte biler, musikkanlegg og mobiltelefoner gjør at ambulansesjåførene oftere sliter med å komme fram. I tillegg merker også de trafikkproblemene i byen.
Bedre isolerte biler, musikkanlegg og mobiltelefoner gjør at ambulansesjåførene oftere sliter med å komme fram. I tillegg merker også de trafikkproblemene i byen,skriver Rogalands Avis.
Ambulansesentralen ved SUS (Stavanger universitetssjukehus) har i ti–tolv røde utrykninger om dagen.
Rød betyr utrykning med blålys og sirener, der minutter kan være forskjell på liv og død.
– Nye biler er godt isolert, og har i tillegg store musikkanlegg. Vi ser daglig at sjåførene sitter med mobiltelefonen og ikke oppdager oss. Vi må stole på blålysene, men nå går vi mot lysere tider, og da ser ikke trafikantene blålysene heller, forteller ambulansesjåfør Oddgeir Østrem til Rogalands Avis.
To tre uhell i året
Han har kjørt ambulanse siden 1995 og har flere ganger vært i nestenulykker ved utrykninger. Nå sist på Bybrua.
– Det var en klassisk situasjon for oss – biler som legger seg til høyre, for deretter å svinge ut igjen. Vi kjører veldig defensivt, og klarte også denne gangen å unngå uhellet, sier Østrem.
– Vi har i snitt to-tre uhell i året under utrykning, men til nå har det kun vært småbulker og speil som har blitt ødelagt. Vi har som policy at det er bedre at vi kommer fram noen minutter senere, enn at vi blir stående i et trafikkuhell og ikke kommer fram i det hele tatt, sier Atle Hagen.
Hagen har vært ansatt ved ambulansetjenesten siden 1975, og som assisterende ambulansesjef har han tre ganger anmeldt bilister som nektet å slippe ambulansen forbi.