Hopp til hovedinnhold


Bestemor kan redde liv

Eldre bør gå på kurs i hjertelungeredning, fordi de er mye bedre til å redde liv enn det tidligere undersøkelser har vist. Det viser en ny studie ved Oslo universitetssykehus.

Eldre bør gå på kurs i hjertelungeredning, fordi de er mye bedre til å redde liv enn det tidligere undersøkelser har vist. Det viser en ny studie ved Oslo universitetssykehus, skriver Oslo universitetssykehus på sine nettsider.

Personer rundt 60 år har mest bruk for å lære hjertelungeredning, slik at de kan redde venner, ektefelle og familiemedlemmer i samme aldersgruppe.

- Våre resultater viser at voksne mennesker ikke må nøle eller være redde for å sette i gang med hjertelungeredning på personer som er livløse og ikke puster normalt - det er ikke så vanskelig eller slitsomt som mange frykter, sier forsker Jo Kramer-Johansen ved Oslo universitetssykehus.

Ikke for slitsomt
Studien viser at eldre mennesker helt fint klarer å gjøre utmerket hjertelungeredning i ti minutter, det vil si i den tiden det i gjennomsnitt tar før ambulansen kommer.

- De fleste hjertestanser skjer i hjemmet, og de aller fleste som får hjertestans utenfor sykehus er 50 år eller eldre. Derfor er det viktig at familie og venner kan hjertelungeredning, sier forsker Jo Kramer-Johansen ved Oslo universitetssykehus.

Deltakerne i studien var mellom 50 og 76 år (median 63 år). Alle gjennomførte kurs i hjertelungeredning. Et halvt år etter ble de samme personene testet. Alle deltakerne klarte da å gi gode nok hjertekompresjoner i ti minutter. Den fysiske belastningen for deltakerne kunne sammenlignes med rask gange, det vil si at de lå på 80 prosent av sin maksimale puls. Ingen av forsøkspersonene måtte gi seg på grunn av utmattelse.

Undersøkelsen er gjort i et samarbeid mellom Universitet i Stavanger, Laerdal Medical og Oslo universitetssykehus.

Les mer om saken på OUS nettsider