Hopp til hovedinnhold


Belte som oppdager pneumothorax

Chalmers og Medfield Diagnostics er kjent for hjerneslaghjelmen som skiller mellom propp eller blødning ved hjelp av mikrobølger. Nå er et belte som oppdager pneumothorax under utvikling. Her benyttes også mikrobølger.

Fra Ambulanseforum nr. 2 2015

Ønsker du å abonnere? Sjekk her

I framtiden kan pneumothoraxbeltet bli et svært nyttig verktøy prehospitalt.

Brysttraumer er vanlig, både ved stumpe og penetrerende traumer og potensielt dødelige. Prehospitalt er det vanskelig å bruke stetoskop. Kliniske undersøkelser oppdager kanskje halvparten.

Nils Petter Oveland, luftambulanselege i Stavanger, samarbeider med Chalmers om dette brystbeltet som sender ut mikrobølger for å oppdage pneumothorax.

Per i dag har røntgen thorax en lav nøyaktighet på mellom 30 og 75 prosent. Ultralyd har visstnok 90 prosent, ifølge Oveland. Noe som er høyt, men som også er svært operatøravhengig.

CT bryst har høy nøyaktighet og er referansestandarden, men det tar tid. Et mikrobølgebelte er visstnok lovende for å kunne diagnostisere prehospitalt. Det kommer ulike signaler fra en frisk lunge og en punktert lunge. Man putter et belte rundt pasienten som gir kontinuerlig informasjon.

I en griselabstudie fant man en sensitivitet og spesifisitet på 100 prosent, ifølge Oveland, men det trengs flere og større studier.

Hvordan går det så med lunger som har en miks av hemothorax og pneumothorax? Der er visstnok signalene litt forskjellige, så det vet man ikke helt ennå. Denne studien ble gjort i august 2014, så alt dette er rimelig ferskt.

Nyheten ble presentert på London Trauma Conference i desember.