Medieklipp

Bekymret for personellmangel på sykehusene
Økende karantener for egne ansatte, færre utenlandske vikarer og stor belastning på helsepersonell bekymrer helseledere som ruster sykehusene for coronasyke pasienter.
– Tilgang på personell vil bli helt avgjørende for oss framover, sier administrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus, Bjørn Atle Bjørnbeth til VG.
Les også hos NRK: Hodebry for UNN - to ansatte koronasmittet og 100 i karantene
De siste ukene har han og resten av sykehuset gått fra vanlige dager til full beredskap for å ta i mot akutt syke pasienter som er smittet av koronaviruset.
– Hva er den største utfordringen i tiden som kommer?
– Disponering av personell og hvordan vi skal gjøre dette på en klok måte og for å kunne stå lengst mulig i dette. Det vil være viktigst.
– Hvordan kan omverden bidra?
– I den grad det finnes personell som har spesialkompetanse, og som per i dag ikke er i arbeid, så er det etterspurt vare.
– Det andre gjelder bruk av våre tjenester som ikke er streng nødvendig. For eksempel bruk av nødnummeret 113. Det har vært en stor utfordring for oss at folk som ikke kommer fram på opplysningstelefonen for covid-19-viruset og derfor ringer 113. Det har i perioder ført til enorm pågang på AMK-sentralen vår.
Rogaland: 137 i karantene
Fylkesleder i Sykepleierforbundet Rogaland, Nina Horpestad opplyser til VG at 137 helsearbeidere ved Stavanger universitetssykehus i karantene.
– Jeg frykter at flere helsepersonell kan havne i karantene og at det vil svekke bemanningen etter hvert. Det er karantenen jeg er mest redd for fremover, sier Horpestad til VG.