Hopp til hovedinnhold


Bedre og raskere behandling med psykiatrisk akuttbil

I disse dager får Stockholm Sveriges første blålybil for akutt psykisk syke eller selvmordstruede, melder Vårdfokus.
Hittil er det først og fremst politiet som har rykket ut til personer i Stockholm som er rammet av akutt og alvorlig psykisk sykdom eller er suicidale. Nå blir det i stedet en psykiatrisk akuttbil som kommer til å reise på denne typen alarmer. Satsningen er et toårsprojekt.
SOS utalarmerer
– Vi er kjempeklare og sugne og venter bare på at det skal bli 30. mars kl. 15, for da setter vi i gang. Vi regner med at vi aldri kommer til å måtte vente på oppdrag, og jeg tror at vi egentlig trenger tre slike biler, sier psykiatrisykepleier Robert Lindgren.
Han er en av fem erfarne psykiatrisykepleiere i PAM, psykiatrisk akuttmobilitet, som bilen heter. Den ser ut som en vanlig ambulanse, men har et bord og lenestoler for samtaler og vurderinger i stedet for båre. Bilen vil være bemannet med to sykepleiere og en ambulansefører, og være i gang mellom klokka tre på ettermiddagen til ett om natten.
Den kan bare utalarmeres av SOS Alarm og fokuset vil ligge på selvmordsprevensjon.
Denne måneden startet en introduksjonsutdanning. På planen står blant annet selvmordsforebygging og selvmordsvurdering, rusproblematikk, lover og regler, forhandlingsteknikk og barneperspektiv på psykisk sykdom.
Les mer om saken hos Vårdfokus