Hopp til hovedinnhold


Bedre for eldre pasienter å komme rett til geriatrisk

Syke eldre som kjøres direkte til geriatrisk avdeling får helsehjelp nesten dobbelt så raskt når de ikke er innom akuttmottaket.

Syke eldre som kjøres direkte til geriatrisk avdeling får helsehjelp nesten dobbelt så raskt når de ikke er innom akuttmottaket, skriver svenske Dagens Medicin.

I februar i i år startet pilotprosjektet Åldersstigen på Sahlgrenska Universitetssykehus i Gøteborg.

I prosjektet samarbeider geriatriske avdelinger og ambulansetjenesten om personer over 80 år som trenger sykehusbehandling, men hvor tilstanden ikke er livstruende.

I stedet for å kjøre disse pasientene til akutten gjør nå ambulansepersonellet en vurdering sammen med en lege, og hvis det går kjøres pasienten til en geriatrisk avdeling i stedet for akuttmottaket, rapporterer Sveriges Radios Ekot.

Der treffer de først en sykepleier og en sykepleierassistent og innen omtrent to timer får de treffe en lege. Allerede der er mye vunnet, på akuttmottaket har ventetiden et gjennomsnitt på rundt fem timer.

Prosjektet er ikke ferdig vurdert, men allerede nå løftes flere positive aspekter fram. Blant annet blir pasientsikkerheten bedre og risikoen for spredning av infeksjoner minsker.

Les mer om saken i Dagens Medicin