Hopp til hovedinnhold


Bedre beslutningsstøtte med datastøtte i ambulansen

SVERIGE: Med beslutningsstøtte på nettbrett øker ambulansepersonellets følsomhet for retningslinjer. Det minsker også risikoen for forhastede vurderinger. – Vi burde bruke sjekklister før beslutninger, akkurat som i flybransjen, for å forbedre pasientsikkerheten, sier Magnus Andersson Hagiwara, ambulansesykepleier og forsker ved Høgskolen i Borås til Omvårdnadsmagasinet.

I sin avhandling Development and evaluation of a computerised decision support system for use in prehospital care, Medisin og helsevitenskap på Helsehøgskolen i Jønkøping 2014, fokuserer Hagiwara på om digitalisert beslutningsstøtte i ambulansen kan påvirke følsomheten til ambulansetjenestens retningslinjer. Fra tidligere vet man at denne typen beslutingsstøtte fungerer i andre deler av helsetjenesten.

Hagiwara mener at den beslutningsstøtten som finnes i dag ikke fungerer i det hele tatt. Den består av en ringperm med 176 papirsider. Det er ikke noe register og dessuten for upraktisk til å brukes i ambulansen. 
Akutte situasjoner krever ofte raske beslutninger, og helst beslutninger som er korrekte. En tidlig, men feilaktig beslutning kan forverre tilstanden til pasienten. Derfor trengs det fungerende beslutningsstøtte.  

I sin avhandling har han bygget opp en beslutningsstøtte som skal være enkel, lett å holde i hånden, hindre en for tidlig beslutning og baseres på retningslinjer.  

Følsomheten til retningslinjene viste seg i en tre måneders test der en større gruppe brukte den nye, digitaliserte beslutningsstøtten i ambulansetjenesten, sammenlignet med en gruppe som holdt på som vanlig. Det økte pasientsikkerheten, og man brukte ikke lengre tid når man brukte digital beslutningsstøtte. 
Les hele saken hos Omvårdnadsmagasinet