Hopp til hovedinnhold


B-vitamin bremser demens

Store doser B-vitamin kan bremse hjernesvinn hos eldre som er på vei til å utvikle Alzheimer eller annen demens, viser britisk forskning.

Store doser B-vitamin kan bremse hjernesvinn hos eldre som er på vei til å utvikle Alzheimer eller annen demens, viser britisk forskning, skriver NRK.

I to år har forskere fra Oxford University gjort forsøk med B-vitaminer på eldre med mildt svekket hukommelse og evne til kognitiv tenkning.

Slike symptomer er en betydelig risikofaktor for å utvikle Alzheimer eller andre former for demens.

Resultatene av forsøkene viser at hjernesvinn kan reduseres med det halve ved inntak av daglige doser B-vitamin, noe forskerne antar også vil forsinke utviklingen av demens, melder Reuters.

- Dramatiske funn

Forskerne selv betegner resultatene som tydeligere enn forventet.

- Dette er et veldig dramatisk og slående resultat, og mye mer enn vi kunne forutsi, sier David Smith ved Oxfords farmakologiske institutt til Reuters.

Slik virker vitaminet trolig

B-vitaminer er med på å kontrollere nivået av aminosyren homocystein i blodet. Et høyt nivå av denne aminosyren er koblet til Alzheimer.

Forskerne presiserer at vitaminet i studien ble gitt i ekstremt høye doser, ikke som vanlig tilskudd.

Pillene som pasientene fikk, inneholdt rundt 300 ganger mer B12, 4 ganger mer folat og 15 ganger mer B6 enn anbefalt daglig inntak.

Les mer om saken på NRK