Hopp til hovedinnhold


Avvist på akutten på Ahus med del av kniv fast i nakken

Ahus sendte kvinnen videre til legevakt uten å undersøke henne. Legene på Ullevål sykehus mener det er flaks at hun i det hele tatt overlevde. – Det gikk bra med meg, men det kommer folk etter meg. Det er noe feil med systemet, sier Pirjo Lorentzen.

Ahus sendte kvinnen videre til legevakt uten å undersøke henne. Legene på Ullevål sykehus mener det er flaks at hun i det hele tatt overlevde, skriver NRK Østlandssendingen.

Deler av knivbladet sitter fremdeles igjen som en påminner om det som kunne ha gått så mye verre på grunn av en rutinesvikt.

– De sa at det var et mirakel at jeg overlevde, sier Pirjo Lorentzen.

Forrige torsdag ble hun knivstukket av en kollega mens hun var på jobb. Med hjelp av samboeren klarte hun å komme seg til akuttmottaket på Ahus. Der fikk hun beskjed om å dra videre til legevakten i Lillestrøm.

Rett til operasjon

Det var ikke før hun kom dit at noen så alvoret i situasjonen: knivbladet satt igjen på et kritisk punkt i nakken.

Fra legevakten ble hun sendt rett til Ullevål sykehus og operert. Nå er hun tilbake på Ahus til hun er frisk nok til å dra hjem. Hvorfor hun ble avvist på akutten har ikke Lorentzen fått noen forklaring på.

– Her kunne man risikert et menneskeliv. Heldigvis var de veldig raske og effektive på legevakten i Lillestrøm. Jeg tror de reddet livet hennes, sier bistandsadvokat Gunhild Lærum.

Saken sendt til Helsetilsynet

– Vi ser svært alvorlig på det som har skjedd. Det er sendt en avviksmelding til vår kvalitetsenhet. Saken er oversendt til Helsetilsynet og vi avventer deres vurdering og tilbakemelding, sier kommunikasjonsdirektør ved Ahus, Geir Boye Lindhjem.

– Det gikk bra med meg, men det kommer folk etter meg. Det er noe feil med systemet, sier Lorentzen.

Les mer om saken på NRK