Hopp til hovedinnhold
Inne i dansk ambulanse. Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset
Inne i dansk ambulanse. Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset


Avansert overvåkning i ambulansen skal redde dansker fra å dø av hjertestans

Kan en av seks, som får hjertestans utenfor sykehus lever en måned senere. Nå vil forskere undersøke om flere vil overleve, hvis deres tilstand overvåkes bedre i ambulansen ved hjelp av metoder, som i dag kun brukes på sykehusets intensivavdeling.

Dermed vil det bli mulig å tilpasse mekaniske brystkompresjoner og mengden av adrenalin etter pasientens behov, skriver BeredskabsInfo. 

Alt for få dansker lever lenger enn den første måned etter en hjertestans. De nyeste tallene viser at kun 16 % av dem, som får hjertestans utenfor sykehus, lever etter 30 dager.

Forskere vil derfor nå undersøke, om en ny overvåkningsmetode, som tas i bruk allerede i ambulansen, kan redde danske liv.

Metoden handler kort om at legen i ambulansen løpende sjekker om hjertelungeredningen av pasienten har den rette effekt, eller om den skal justeres. Dette gjør legen ved hjelp av såkalt invasiv blodtrykkmåling.

Under hjertelungeredningen anlegger legen i ambulansen en kanyle i en arterie i lysken.   Invasivt blodtrykk er etablert, og under transporten kan legen overvåke pasienten med måleutstyret.

 Løpende tilpasses de mekaniske brystkompresjoner og mengden av adrenalin etter pasientens behov.  En behandlingsalgoritme utviklet spesielt som formålet hjelper legen med å tilpasse behandlingen.

Kan gjøre en forskjell for akuttinnsatsen

– Vi har aldri systematisk undersøkt kvaliteten av overvågningsmetoden, selv om vi ser tydelige indikasjoner på at den i praksis redder menneskeliv, sier Jesper Fjølner.

Han fortsetter:

– Vi tror på at studiets resultat kan føre til en stor forbedring innen for den prehospitale behandling av hjertestans og kan gjøre at flere overlever på sikt. På sikt kan resultatene muligvis også brukes i forbindelse med kritisk syke pasienter med hjertesvikt og traumer .