Hopp til hovedinnhold
Flere søker paramedisinerutdanning. Foto: Jørn Finsrud.


– Avansert klinisk paramedisin og avansert klinisk sykepleie er ingen konkurranse

– Det er sikkert verdens dårligste bevarte hemmelighet, men vi har lyst til å starte klinisk videreutdanning, startet Cristiansen sitt foredrag på AmbulanseForum, på vegne av prosjektgruppa. Se hele foredraget (video).

OsloMet har vært en pioner på prehospital kompetanse tilbake til 2014 da de første bachelorstudentene i paramedic startet. Paramedic og universitetslektor Carl Robert Christiansen har vært i frontlinjen for dette. På AmbulanseForum la han fram drømmen om å starte ny videreutdanning, og påpekte at her snakker han på vegne av prosjektgruppa.

– Vi har en økende aldrende befolkning, og vi har fortsatt en trend med økende sentralisering og spesialisering av helsetjenesten. Samtidig ønsker vi gode og likeverdige helsetjenester der folk bor? Vi tror vi trenger gode generalister helt i front, der hvor pasientene er. For å få til det trenger vi høy kompetanse, og det er det vi prøver å møte, sier universitetslektoren.

Under dette foredraget trekker han fram avansert klinisk sykepleie, som bygger på prinsippet nurse practitioner. I forerdraget til Daniel Creaton som ble holdt rett før Carl Robert Christiansen ble det snakket om advanced paramedic practitioner.

– Dette er et begrep som handler om høyere utdanning. Mer ansvar, mer mer autonomi og en utvidet verktøykasse. Avansert klinisk paramedisin og avansert klinisk sykepleie er ingen konkurranse. Vi tenker at de også har et naturlig møtepunkt, skulder ved skulder på legevakten. Der sykepleien tar med seg den innhospitale forståelsen og kunnskapen til bordet, mens paramedisineren ser den andre veien og ser prehospitalt. På den måten utfyller de hverandre, sier Christiansen i foredraget.

Han medgir at dette er et hårete mål.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.