Hopp til hovedinnhold


Kunstig intelligens skal hjelpe til med beslutninger på nødsentralen

SVERIGE: Uppsala skal undersøke om tenkende datamaskiner kan hjelpe nødsentralen med å avgjøre om ambulanse skal sendes eller ikke, melder Metro.se.

Kunstig intelligens testes i flere ulike organisasjoner rundt om i verden. Nå skal Uppsala se om dette kan brukes i helsetjenesten, rapporterer Sveriges Radio (SR).

– Beslutningene som kommer fra kunstig intelligens skal støtte sykepleierne til å gjøre mer sikre beslutninger slik at marginene ikke blir for små, sier Hans Blomberg, medisinskt ansvarlig lege ved nødsentralen, til SR.

Når noen ringer nødsentralen skriver sykepleieren opp hva som har skjedd, personens tilstand, eventuelle sykdommer og sykdomshistorie i en pc som sammenligner med lignende tilfeller. Ved hjelp av kunstig intelligens kan operatørene ved nødsentralen kunne gjøre mer eksakte vurderinger. Men det blir likevel sykepleieren som kommer til å ha ansvaret til sist.

– Det handler jo om å få pasienten til rett behandlingsnivå så fort som mulig. Både for pasientens del og slik at vi utnytter ressursene våre mest mulig effektivt, sier Hans Blomberg till SR.

Les mer om saken hos Metro.se