Hopp til hovedinnhold
Børre Johansen (foran) sammen med makker og Pål. Foto: Live Oftedahl
Børre Johansen (foran) sammen med makker og Pål. Foto: Live Oftedahl


Årets paramedic 2008: Børre Johansen

Børre Johansen (61) var tredjemann til å bli kåret til Årets Paramedic. Han har kjørt ambulanse siden tidenes morgen og er nestkommanderende på stasjonen i Hokksund.

Forkortet utgave av portrett i Ambulanseforum nr. 4 2014 

Børre pilotkullet på paramedicutdanningen til Høgskolen i Lillehammer (HiL), og han har også jobbet i flyambulansen inntil for to-tre år siden da kravet ble at man måtte være akuttsykepleier.

Ved en tilfeldighet begynte han som ansatt ambulansepersonell i Røde Kors i 1976, 24 år gammel. Før det hadde han hatt strøjobber, blant annet i onkelens firma i papirindustrien.

Han hadde nettopp tatt dykkelappen og Røde Kors trengte en beredskapsdykker. Dette ble veien inn i en livslang karriere som ambulansearbeider.

– Det var ikke planen, det var bare tilfeldigheter, men så har jeg blitt rammet av dette viruset som har hengt i siden. Dette «ambulanseviruset» kan henge i lenge, vet du. Jeg liker å jobbe med folk.

Han jobbet i Røde Kors helt til de ble virksomhetsoverdratt i 2003, og nå altså under Vestre Viken helseforetak. Børre liker å se seg rundt og har blant annet jobbet som vikar på Smestad stasjon i Oslo.

Om sommeren tar han «ferie» på ambulansebåten Breimstein på Vega ved Brønnøysund hvor han stortrives sammen med hyggelige kollegaer og en fantastisk Helgelandskyst.

– Det er artig å reise å bli kjent med andre kulturer og stasjoner, nye folk, nye rutiner, selv om det er samme språk stort sett alle steder. Man får sett hvordan andre har det på slike turer, og konstatert at vi stort sett har de samme utfordringene.

Dykkinga ble det verre med. Etter fem ganger med sprengte trommehinner på vei opp, ble både hobbyen og beredskapsdykkinga lagt på hylla.

Grønne luksusturer

Børre liker flere ting ved ambulanseyrket: Både det å jobbe med mennesker og han liker utfordringene yrket medfører.

– Vi jobber veldig selvstendig. Det gjelder å ta de riktige og raske beslutningene. Det ligger noe der. Og så har det vært spennende med den gradvise utviklinga i faget – fra oksygen til mye forskjellige utstyr til blant annet traumebehandling, hjerneslag og hjerteinfarkt.

Når vi først snakker om ambulansetjeneste så er Børre helt enig med tidligere «Årets Paramedic» Finn Johansen i at grønne ambulanseoppdrag svekker ambulanseberedskapen og bør utføres av andre enheter. Det behøver ikke å være biler utstyrt som ambulanser som tar disse oppdragene.

Han synes det er luksus at akuttbilene kjører grønne overflyttingsturer der det ikke er behov for helsepersonell.

Spenningssøker?

Børre passerte 60 år i fjor. Han liker å holde seg aktiv - gjerne i skog og mark – og ofte sammen med bikkja til datteren.

Han sykler en del, driver med sportsklatring, og han kjører motorsykkel – uten å være medlem av noen av de «hardere» motorsykkelklubbene som holder til i området – og hvor det har vært både rivalisering og drap opp gjennom tidene.

Sånt husker en ambulansearbeider; oppdragene man rykker ut på bomber og skuddskader er heldigvis ikke så mange. Sportsklatringen begynte han med for over ti år siden.

– Jeg tok klatrekurs i Svolvær og har prøvd å holde det ved like. Det er en fin måte å trene psyken på, her må du også ta de riktige beslutningen og i tillegg er klatring en fin trening for kroppen, og så er det noe med å mestre det ukjente. Dette henger nok i kroppen tilbake i tid hvor jeg var aktiv skihopper. Golf blir for kjedelig for meg.

Eneste kontakt han har med hopping nå er sammen med anestesilege Åke Erling Andresen: Sammen organiserer de helsetjenesten under skiflyvningsarrangementet i Vikersund.

Hadde han vært ansatt i det offentlige hele tiden kunne han gått av med pensjon da han var 57 år. Nå kan han gå av neste år, men det er visst ingen planer om det.

– Så lenge helsa holder og jeg ikke blir en sinke vil jeg holde på.

Han tror det kan være nyttig for den yngre generasjonen som kommer inn i tjenesten å ha noen erfarne å støtte seg til. I yngre dager reflekterte han ikke over hva ordet «livserfaring» betydde, men nå skjønner han den fulle meningen.

– Jeg føler meg både oppegående i hodet og kjapp og ungdommelig, så jeg ville nok uansett kjørt vakter hvis jeg hadde gått av tidligere med pensjon, selv om jeg skjønner at jeg må begynne å tenke på enden av karrieren.

Vil beholde fagutdanningen

Børre er opptatt av å beholde fagutdanningen til ambulanseyrket.

– Vi har et stykke å gå før det er i boks med en nasjonal bachelor. Paramedicutdanningen hilser jeg velkommen, den har vært etterlyst i mange år. Husk at faget vårt har hatt en stor utvikling de siste tiårene og utdannelsen må stå i stil til dette. Jeg er for en todelt utdannelse og at vi på den måten beholder fagbrevet slik det er i dag. Det er mange formaliteter som må ordnes før paramedics er en del av ambulansebemanningen, synes Børre.

Han fremhever at det spesielle med ambulansetjenesten er at det er så store variasjoner fra Finnmark til Lindesnes, og han lurer på om udanningen burde vært mer som politiets: Alt er på plass i utdanningen – og så får man lage lokale tilpasninger i tjenesten.

– Å jobbe i ambulansetjenesten over lang tid gir deg opplevelser som kan minne om symptomer på et sår. Såret er smertefullt en tid, så gror det og tilbake blir det et arr som minner deg om såret du hadde en gang. Det koster, men det er verdt det. Kanskje er det sånn for de som jobber med akuttmedisin over tid.
Sår og virus er altså Børres metaforer på virket han har drevet med i 37 år: Ambulanseyrket er visst både smittsomme og smertefulle saker som setter spor.

Han er likevel ikke i tvil:

– Hadde jeg fått valget på nytt, så hadde det blitt ambulansetjenesten om igjen.

BEGRUNNELSE FOR ÅRETS PARAMEDIC 2008

Prisen gis for følgende innsats:
• Brennende engasjement for ambulansetjenesten
• Faglig dyktighet
• Vilje til nytenkning
• Utvikling av ambulansetjenesten for pasientenes beste
• Omfattende undervisningsvirksomhet både internt og eksternt
• Særdeles god serviceinnstilling