Hopp til hovedinnhold


Årets nyskapning: Tverrfaglig og trygg akuttberedskap

Sykepleierne i Bjarkøy kommune trener avansert akuttmedisin i tverrfaglige team. En god idé som er overførbar til andre kommuner med spredt befolkning. Og som nå er premiert med Smartprisen for beste nyskapning.

Sykepleierne i Bjarkøy kommune trener avansert akuttmedisin i tverrfaglige team. En god idé som er overførbar til andre kommuner med spredt befolkning. Og som nå er premiert med Smartprisen for beste nyskapning, skriver Sykepleien.

Les også: Bjarkøymodellen - lokale akuttmedisinske team

Bjarkøy kommune består av flere øyer utenfor Harstad, og har 482 innbyggere. Det tar en og en halv time å komme seg med bil og ambulansebåt til nærmeste sykehus og det hender at ambulansetjenesten er opptatt andre steder.

Derfor har Bjarkøy tatt grep. Det er den eneste kommunen i Finnmark og Troms hvor absolutt alle kommunalt ansatte sykepleiere hyppig øver primærbehandling av akutte brystsmerter og hjerteinfarkt, inkludert prehospital trombolytisk behandling.

Siden 2000 har de seks sykepleierne trent akuttmedisinske prosedyrer sammen med helsesøsteren, legesekretæren og de to kommunelegene to timer hver sjette uke. Siden 2006 har også ambulansepersonell ansatt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) vært med på øvelsene.

– Vi øver forskjellige akuttsituasjoner. Alt fra avansert hjerte- og lungeredning til akutt syke barn, fra anafylaktisk sjokk til trauma, sier Cornelia Yvonne Fokkes, sykepleier på Bjarkøy.

Organiseringsmodellen er såpass original at den fortjener en smartpris, mener hun. Det var smartprisens fagjury enig i, og belønnet Bjarkøy kommune med «årets nyskaper» for 2010.

Les mer om saken i Sykepleien