Hopp til hovedinnhold


Aorta brast – måtte vente fire timer

På røntgenundersøkelsen viste det seg at halspulsåren var sprukket. – Det er skremmende at en gammel person må vente så lenge på ambulansen. Det skal ikke skje i Europa, sier kona til Expressen.  
På formiddagen 30. mai begynte Sven Börjesson å føle seg dårlig. Han hadde så vondt at han til og med besvimte av smerte. Da ringte han 112. Klokken var 12. Han ringte totalt fire ganger uten at ambulansen kom. Deretter ringte han kona Grazyna Börjesson som var ute. Han ba henne skynde seg hjem.
– Jag hørte på stemmen at han ikke var som vanlig. Jeg ringte 112 kl. 14. De sa at ambulanse var på vei, sier hun.

Sprukket aorta

Grazyna kom hjem rundt 15.30. Sven var blek og så ordentlig syk ut - men fremdeles ingen ambulanse. Den kom et kvarter senere. De ville kjøre Sven til ortopeden.
– Han hadde vondt i ryggen og hadde symptomer på at det var noe med magen. Jeg ba dem kjøre til kirurgen akutt. Da spurte de bare om jeg jobbet i helsevesenet. Det svarte jeg ikke på, sier Grazyna.
Vel fremme på Østre sykehus viste røntgen at det var aorta som var sprukket hos Sven. Inn i ambulansen igjen og videre til Sahlgrenska for akutt operasjon. På Sahlgrenska sa legen rett ut at Svens tilstand var alvorlig.

"Skremmende"

Tre timer senere sa legen at det hadde gått bra. Fjerde juni kunne Sven dra hjem igjen.
– Man lurer på hva slags personell de har? Først kom ikke ambulansen. Deretter ville de kjøre til ortopeden med en person i sjokktilstand, sier Grazyna og fortsetter:
– Jag har snakket med legen på Sahlgrenska. De sier at om han var blitt kjørt til ortopeden, så hadde han ikke levd lengre. Det er skremmende at en gammel person må vente så lenge på ambulansen.
Sven selv takker kirurgen og det øvrige personellet på Sahlgrenska for den hjelpen han fikk da han kom dit.

Tas imot av AMK-operatør

Bengt Asplén er virksomhetssjef for AmbuAlarm, Vestre Gøtalandsregionens enhet for styring, oppfølging og utvikling av prioritering og dirigering av ambulanseoppdrag. Han er tydelig på at han ikke kan uttale seg om denne saken spesifikt.
– En slik utredning kan iblant ta uker før vi får noen klarhet i nødsamtalehåndteringen. Men det er klart at det finnes grunner til å se på dette tilfellet, sier han.
Les mer om saken hos Expressen