Hopp til hovedinnhold


– Antallet hjerteinfarkt kan minskes

Antallet tilfeller av hjerne- og hjerteinfarkter skulle kunne minskes om legene endrer tankesett om hvem som trenger blodtrykkssenkende medisin best. Det viser en ny, internasjonal, svensk studie presentert i The Lancet, ifølge Sveriges Television.

Ifølge studien burde legene se på flere risikofaktorer, i stedet for bare å se på blodtrykksverdien før medisin skrives ut.   

Ifølge studien som bygger på data fra et dusintall legemiddelstudier, burde mange liv kunne reddes og penger spares om legene blir bedre på å velge ut rett pasient som har behov for å medisineres for for høyt blodtrykk.

– For å beskytte så mange som mulig fra hjerteinfarkt og hjerneslag, skal man velge ut de mennesker som har høyest risiko for å få hjerteinfarkt, hjerneslag eller hjertesvikt. Det har man forsøkt å gjøre gjennom kolesterolbehandlingen i et tiår, men når det gjelder blodtrykket har man tittet ganske mye kun på blodtrykksverdien i seg selv.

– Denne studien viser at man bør gjøre en litt større undersøkelse av pasienten. Se på blodsukker, blodfett, bmi og finne ut om de røyker for å få peil på hvilken risiko de har for å få hjerteinfarkt, sier  Johan Sundström, forskningsleder ved UCR (Uppsala Clinical Research Center).

Hvordan merker man at man har høyt blodtrykk?  

– Det er problemet med blodtrykkssykdommene. I de fleste tilfeller kjenner man ikke at man har høyt blodtrykk, og det gjør noe med viljen hos pasienten til å ta medisinene. Hvis man i stedet kommuniserer omkring risiko tror jeg at man kan motivere både lege og pasienter til større oppmerksomhet.

Les mer om saken hos SVT.se