Hopp til hovedinnhold


Anmelder politi og AMK

Familien til Döndu Tulum (63) anmelder i dag AMK og politiet for å ha forårsaket hennes død ved å ikke yte den hjertesyke kvinnen hjelp i tide under utrykningen til Tøyen søndag.

Familien til Döndu Tulum (63) anmelder i dag AMK og politiet for å ha forårsaket hennes død ved å ikke yte den hjertesyke kvinnen hjelp i tide under utrykningen til Tøyen søndag, skriver Dagsavisen.

Bakgrunn: Varsler full AMK-gjennomgang etter ambulansebråk

Les også: - AMK har problemer med minoriteter

Sønnen Kutluay Tulum satt mandag kveld i møte med advokat Shahzad Nazir for å vurdere rettslige skritt mot politiet. Da Dagsavisen ringte sønnen under møtet var han bestemt på å holde AMK ansvarlig for den lange tida det tok før ambulansen kom fram. Da de kom fram var hans mor allerede død.

– AMK og politiet sviktet. De drepte moren min ved å ikke hjelpe henne, sier en sterkt preget Kutluay Tulum til Dagsavisen.

Vil ha lydlogg og dokumenter

– Vi anmelder både AMK og Oslo politidistrikt. Jeg kommer til å forlange å få utlevert både lydloggen og sakens dokumenter for å granske disse nøye. Slik jeg ser saken nå er det vesentligste at politiet og AMKs handlemåte er en direkte årsak til denne kvinnens død. Jeg fikk saken på bordet for en times tid siden, men kan allerede nå si at dette er noe som vil rulle og gå i lang tid. Politiets og AMKs handlemåte kan jeg ikke karakterisere som enn annet enn en real skivebom, sier advokat Nazir til Dagsavisen.

Politiet har legemet

Advokaten sender også en appell fra Tulum-familien til politiet om å gi tilbake kroppen av deres avdøde mor.

– I tillegg til å skrive og sende anmeldelsen kommer jeg til å kreve at politiet svarer på hvorfor de har beholdt avdødes legeme mot familiens vilje. Dette er et veldig stort problem. Etter islamske skikker er det en del rituelle handlinger som skal gjennomføres, og familien har krevd å få beholde kroppen, men er ikke blitt hørt, sier Nazir.

Familien ønsker å ta med seg sin avdøde slektning til Tyrkia, for å gi henne en anstendig begravelse etter islamsk tro.

– Familien har måttet avbestille flybilletter fordi politiet har beholdt kroppen, og det uten å kunne påberope seg at det er begått noen kriminelle handlinger, sier advokat Nazir.

- Ingen politifeil

Fylkeslege Petter Schou sier til NTB at AMK-sentralen er i ferd med å gå gjennom telefonkommunikasjonen for det aktuelle tidsrommet søndag, og undersøke om det var samtaler som ikke er loggført.

Oslopolitiet har innhentet alle skriftlige og tilgjengelige opplysninger i saken med tanke på å finne ut hva som kan ha gjort at kvinnen ikke fikk hjelp før hun døde, ifølge kommunikasjonsrådgiver ved Oslo politidistrikt, Unni Grøndal.

– Vi har gått igjennom det vi har av opplysninger i saken, og spesielt loggen, hvor alle henvendelser og bevegelser blir registrert. Etter dette har vi skrevet rapporter i saken, og gransket de informasjonene som er kommet fram. Men våre undersøkelser har ikke ført til funn av noe klanderverdig fra politiets side her, sier Grøndal til Dagsavisen.

Les hele saken i Dagsavisen