Hopp til hovedinnhold
Andenes på Andøy i Vesterålen. Foto: Carlos Delgado
Andenes på Andøy i Vesterålen. Foto: Carlos Delgado


Andøy får dårligere ambulanseflytilbud

Skulle du få behov for ambulansefly en vinterdag, er det ikke sikkert at Babcock kan lande på Andøya.

Årsaken er at Luftambulansetjenesten skal spare penger, melder Vesterålen Online (krever innlogging).

Til nå har man hatt en beredskapsavtale med Widerøe Ground Handling som gjør at mannskaper i selskapet kan rykke ut utenom flyterminalens åpningstid. Dette kan være viktig særlig om vinteren for å få avising av ambulanseflyet før det tar av igjen.

Luftambulansetjenesten har nå sagt opp denne avtalen. Etter det VOL erfarer er Andøya den eneste flyplassen i Norge der man har sagt opp en slik avtale.

– Erfaringstall viser at ambulanseflyene sjelden lander på Andenes etter lufthavnas åpningstid. Det er langt større behov for å kunne ta ned ambulansefly på lufthavner i nærheten av sykehus. I Vesterålen er det Skagen som prioriteres.

Akuttberedskapen for Andenes er også ivaretatt av tjenestens helikopter i Harstad og i Tromsø. Avtalen om avising etter arbeidstid ble derfor svært dyr i forhold til nytten.

Dette er helsekroner som gjør bedre nytte andre steder i helsetjenesten, sier Knut Haarvik, som er kommunikasjonsrådgiver i Luftambulansetjenesten HF.

Han sier at ambulanseflyene fortsatt vil ha bakketjenester på Andøya i lufthavnas åpningstider.

– Men vi har ikke en avtale om at vi kan kalle ut mannskap for å avise flyene utenfor åpningstiden ved lufthavna, sier Haarvik.

Flyterminalen på Andenes har stengt om natta, men også perioder i løpet av dagen.

Dette betyr at det vil være perioder på både dagtid, natt og i helgene at ambulansefly ikke kan lande på Andøya lufthavn dersom man trenger bakketjenester. Skulle det være behov for avising, kan ikke flyet ta av igjen før dette er gjort. Uten beredskap kan det ta tid før mannskaper og utstyr er på plass.