Hopp til hovedinnhold


AMK Nordland ble tatt på senga av elendige svartider. Så snudde de tallene helt

I mai i fjor ble AMK Bodø trukket fram som verst i klassen på svartid til 113. Nå er virkeligheten en helt annen, skriver Avisa Nordland.

«Bunnplassering for AMK i Bodø» lød overskriften i Avisa Nordland 7. mai 2016. Bakgrunnen var en rapport fra helsenorge.no, der AMK-sentraler landet over ble målt på svartid.
AMK Stavanger besvarte 94 prosent innen ti sekunder. Bodø bare 43,5 prosent.

Tatt på senga

Tallene tok de ansatte og klinikksjef Harald Stordahl på senga.

– Vi var dårligst i landet. Og den nest dårligste besvarte 70 prosent av anropene innen ti sekunder. Dette var noe vi ikke var klar over, og som vi i liten grad har målt oss selv på tidligere. Men vi bestemte oss raskt for å brette opp ermene og bli bedre, forteller han.

Åtte måneder senere kan han og AMK-leder Marielle Bakklund vise til helt andre tall:

Nå svares 90 prosent av anropene innen ti sekunder. Enkelte måneder har andelen vært 91. Snittet i landet er 93 prosent.

Snuoperasjon

Men det er slett ikke noe hokus pokus som ligger bak.

– Nei da, det er helt enkle ting, for eksempel har vi fått verktøy som vi kan måle oss selv på og som gjør oss mer obs. I tillegg er teknologien forbedret, slik at vi for eksempel kan svare telefonen gjennom ett tastetrykk – ikke to som det var før, forteller Bakklund.

Forbedringsarbeidet har også medført at det har skjedd endringer i rollefordelingen på huset.

– I tillegg er det de så triksene i hverdagen, som å sette musepekeren klar på svarknappen før du går på do, legger hun til.

Stordahl er svært tilfreds med snuoperasjonen, men understreker at kort svartid alene ikke er en kvalitetsindikator.

Les mer om saken hos Avisa Nordland