Hopp til hovedinnhold


Ambulanspersonells varsling avslørte uforsvarlig drift på privatdrevet eldrebolig

– Vi fikk mistanke om at det ikke gis gode helsetjenester, fordi det var rotete, skittent og mangel på personell, sier en ambulansesykepleier til SVT Nyheter Småland.
SVERIGE: Ivo, inspektionen för vård och omsorg, (tilsvarende helsetilsynet, red.anm.) har rettet skarp kritikk mot et privat eldrehjem i Tingsryds kommune. Ved flere anledninger har ambulanspersonell reagert på forholdene.
På det privatdrevne eldrehjemmet bor 26 eldre personer som har behov for særskilt oppfølging på grunn av psykiske funksjonsnedsettelser.

Varselet førte til granskning

I ambulanspersonellets Ivo-varsel beskrives et forfallent miljø.
”Pasientens opiater er dratt opp i sprøyter som ikke har etiketter. Det er skittent, nedtissede gulv, slitent”, skriver ambulanspersonellet i sitt varsel i februar 2019.
Omtrent samtidig som ambulanspersonellet varsler Ivo, kommer det et anonymt varsel om at "sykepleiere risikerer pasientenes liv". Varsleren oppgir å ha jobbet på eldrehjemmet tidligere.

En lang rekke med feil

Det er dette brevet og ambulanspersonellets varsel for får Ivo til å gjøre en inspeksjon på eldrehjemmet hvor de oppdager en rekke med alvorlige misforhold.
Vi ser veldig positivt på at Ivo tar tak i dette her og gjør en inspeksjon, sier ambulansesykepleieren.
I rapporten fra Ivo beskrives en lang rekke med feil og mangler i virksomheten. Dessuten beskrives blant annet en stank av urin, hvordan beboere har gått barfot i minusgrader og seksuelle overgrep mellom beboere som ikke blir varslet verken til Ivo eller politiet.
– Her har man ikke lykkes med å gi pasientene den behandlingen og omsorgen som de trenger. Det er et svært utrygt miljø, sier Lars Rahm, enhetsleder på Ivo.
Les mer om saken og se innslag på SVT.se