Hopp til hovedinnhold
Svensk ambulanse i Kronoborg (2020). Foto: Sendelbach


Ambulanspersonell: "Grov etisk overtredelse"

Ambulanspersonell i Östergötland har slått alarm om at gjenopplivningsforsøk kan gjøres på pasienter som har takket nei til hjerte- og lungeredning.

SVERIGE: I en avviksrapport som ble sendt inn i forbindelse med koronapandemien i vår, oppgir ambulanspersonell at de ikke får vite om beslutninger om behandlingsbegrensninger til pasienten, skriver Folkbladet (krever innlogging).

En slik begrensning kan være at ingen hjerte- og lungeredning skal utføres. Personellet mener at det er en "grov etisk overtredelse" at hjerte- og lungeredning påbegynnes av ambulansen i slike tilfeller.

"Videre fører dette, helt motsatt av dokumentets utforming, til at disse pasientene kan komme til å bli transportert inn til sykehus og ikke får avsluttet sine liv i hjemmet", skriver personellet.

Tilgang til behandlingsplan

Hvilke eventuelle behandlingsbegrensninger som finnes fremgår av pasientens behandlingsplan.

– Om man behandles på sykehus eller poliklinisk ("öppenvårdskontakt") og har behov for mer enn et engangsbesøk skal det opprettes en behandlingsplan, sier Martin Lindfors, konstituert enhetssjef på enheten for prehospital behandling i Region Östergötland.

Behandlingsplanen beskriver hvilke tiltak som er planlagt og hvem som er ansvarlig for tiltakene.

– Planen kan inneholde en behandlingsbegrensning. Både pasient, og når det er mulig - pårørende, skal delta i planleggingen.

Ambulanspersonellet har flere forslag til tiltak. Foruten at de skal få tilgang til journalsystemet, foreslår de at medisinsk ansvarlig sykepleier i ambulansen skal kunne ringe til ledende sykepleier på berørt sykehus, eller ledende lege på universitetssykehuset og spørre etter opplysninger.

– Har rutine

Ifølge Martin Lindfors finnes det allerede i dag mulighet til å ringe ledende lege.

– Den rutinen har vært der i flere år, og man har alltid mulighet til å ringe legen for å få vite hva som er skrevet i behandlingsplanen.

Men ambulansepersonell kan ikke gå inn i selve journalsystemet.

– En teknisk mulighet til å kunne lese journaler er på vei, og mens man venter på dette finnes rutiner omkring legestøtte. Man kan ringe til ledende lege på akuttmottaket på universitetssykehus og få beskjed derfra.

Kjenner alt ambulanspersonell til at den muligheten finnes?

– Ja, det skal de gjøre. Det er skrevet i direktiv og behandlingsanvisninger.

Selv om behandlingsplanen skal følges anser han at det er verre å ikke begynne med hjerte- og lungeredning i tilfeller der personellet ikke har all informasjon.

– Det er bedre ved usikkerhet at man begynner hjerte- og lungeredning, ellers tar man fra en person mulighet til å overleve denne muligheten.