Hopp til hovedinnhold


Ambulansetjenesten svekkes fra denne uka

Ambulansetjenesten må spare inn penger, og vil fra nå ikke sette inn vikarer om personalet blir syke, melder Vesterålen Online.
Bakgrunn: Nordlandssykehuset i økonomisk kriseVet ikke hvor det blir ambulansekutt og – Noen kommer til å dø
Les også: Ambulansene var opptatt - AMK ba politiet om hjelp
- Vi har diskutert mye, og det er ikke helt uproblematisk dette, men vi har snudd hver en stein for å finne andre muligheter, sier klinikksjef for prehospital klinikk, Helmer Jakobsen til VOL tirsdag.

- Kostbart

I går hadde ledelsen møter for å komme fram til en løsning for å spare 6,4 millioner kroner på prehospital klinikk. Tilsammen må Nordlandssykehuset spare minst 120 millioner kroner for å få balanse i regnskapet.
- Det koster jo å drive en ambulansetjeneste ute i distriktene, og fravær i ambulansetjenesten er kostbart. Derfor kom vi fram til denne løsninga, sier Jakobsen.
- Betyr dette at vi får en dårligere akuttberedskap i distriktene?
- Altså, jeg kan i hvertfall ikke si at den blir bedre, desverre. Som klinikk føler vi oss utrygge om vi ikke har beredskapen oppe, og vi er opptatt av at vi skal fortsette med det, sier Jakobsen.

Alltid én bil på

Det har de tenkt å få til ved å følge noen grunnregler for hvilke biler som kan tas ut av beredskap og ikke. Reglene har de kommet til enighet med sammen med sykehusdirektøren, som legger føringa for hvor mye de skal spare. Reglene går blant annet ut på at det aldri skal tas ut to ambulanser i samme sone, og heller ikke to biler i tilstøtende stasjoner.
Ordninga skal i første omgang vare i en måned, før det gjøres ei evaluering etterpå. Om det blir vurdert til at det er noe man kan fortsette med, kan den vare enda lenger.
Les mer om saken hos Vesterålen Online