Hopp til hovedinnhold


Ambulansetjeneste med skredkunnskap

Onsdag arrangerte anbulansetjenesten i Tromsø en skredøvelse i Kroken alpintanlegg. Det har ingen andre ambulansetjenester i landet gjort før dem, melder iTromsø.

De ansatte prater med hverandre om hverdagslige gjøremål. Så kommer beskjeden over radioen. Det har gått et snøskred ved alpitanlegget i Kroken. Fire personer var i nærheten av skredet. To personer er det ikke gjort rede for. Øvelsen er i gang.

Ny kunnskap og utstyr

Resolutt setter ambulansearbeiderne kursen mot garasjen. Raskt tar de på seg tykke klær og tar med seg utstyr de kommer til å trenge. Skredsøker er nå en del av utstyret. Etter alle snøskredene forrige vinter ble det besluttet å ruste opp både kunnskapen og utstyret til ambulansetjenesten. Derfor kan de denne dagen ta på seg egnede klær, hjelmer og skredsøker.

- Tradisjonelt har det blitt fokusert på å få pasientene ned til ambulansepersonellet. Nå er fokuset å få ambulansepersonellet ut til pasientene. Det var flere hendelser i fjor vinter som gjorde at vi denne vinteren har skiftet fokus. Derfor har vi hatt opplæring og investert i utstyr slik at ambulansepersonell kommer seg fram, sier øvingsleder fra ambulansetjenesten Vegard Hansen.

Ingen andre anbulansetjenester i landet har gjennomført en slik øvelse.

- Når ambulansepersonellet kommer seg ut til pasientene, kan de fortere få medisinsk hjelp. Det er fortsatt redningsmannskaper fra Norsk folkehjelp og Røde Kors som gjør søkene og graver fram personene, men de kan ikke gi medisiner, sier Hansen.

- Bra trening

Øvelsen onsdag ble gjort i samarbeid med Norsk folkehjelp, politiets operasjonssentral og luftambulansen.

Les mer om saken hos iTromsø