Hopp til hovedinnhold


Ambulansesykepleiere trodde pasient faket – hadde hjerneblødning

SVERIGE: Ambulanspersonell trodde at en pasient overdrev behandlingsbehov og sykdomstilstand. Senere skulle det vise seg at personen hadde en hjerneblødning. Nu kritiserer Ivo (red.anm. tilsvarende helsetilsynet) personellets håndtering, melder Göteborg Direkt.

Ambulanspersonellet ble varslet til et bosted i Gøteborg i august i fjor. En mann hadde blitt syk med kraftig hodepine og oppkast, og en nærstående til mannen oppgir at han svimte av når de ringe nødmeldetjenesten.
Når ambulanspersonellet ankommer bostedet beretter en pårørende at mannen har skadet nakken og skulderen under en fotballkamp. En sykepleier på stedet sier at han tror den syke mannen overdriver. I mannens journal beskriver sykepleieren som hysteri og "kulturell besvimelse".
I en anmeldelse til Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver en nærstående av mannen følgende:
"Hadde ambulanspersonellet hørt og gjort rett vurdering uten å ha vært forutinntatt på grunn av vår hudfarge og kulturelle bakgrunn hadde xxx kunnet få rett hjelp i tide."
Sykepleieren skal ha ristet mannen og deretter ble pasienten slept avgårde mens han han mellom de to på ambulansen.
Da den nærstående kom inn till sykehuset fant de mannen på en benk, han skal ha hatt vanskelig for å røre seg og holdt på å falle ned på gulvet.
De nærstående ber om hjelp for å holde ham på plass, men får til svar at det ikke feiler mannen noe. Etter en legevurdering på akuttmottaket forverres mannen tilstand og han tas inn til røntgen. Der viser det seg at han har hjerneblødning.
Nå har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gransket hendelsen og konstaterer flera mangler i sykepleierens vurdering og prioritering av pasientens sykdomstilstand.
Les mer om saken hos Göteborg Direkt