Hopp til hovedinnhold
Erik Schjenken. Foto: Live Oftedahl (2014)


«Ambulansesaken» arkiveres i Mediemaktarkivet

Dokumentasjon fra rettssaken mellom ambulansearbeider Erik Schjenken og Dagbladet etter den såkalte «Ambulansesaken» er nå samlet i ett arkiv og avlevert til Arkivverket.

«Ambulansesaken» var blant de mest omtalte sakene i media i 2007. Arkivet belyser hvilke konsekvenser den massive mediedekningen fikk for Schjenken personlig, helsemessig og arbeidsmessig melder NTB i en pressemelding.

Bakgrunnen var Dagbladets dekning av «Ambulansesaken».

Erik Schjenken tok ut stevning i Oslo tingrett og vant.

Saken ble deretter anket av Dagbladet først til Borgarting Lagmannsrett og videre til Høyesterett i 2013. Dagbladet tapte i alle instanser, inkludert i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i mars 2018.

– Vårt samfunnsoppdrag er å ta vare på viktig dokumentasjon av samfunnsutviklingen.

Denne saken er et viktig eksempel som belyser konsekvensene av enkeltmenneskets møte med medienes makt.

Schjenkenarkivet har høy informasjonsverdi. Den representerer fenomener som «mediemakt» og «medieoffersyndrom». Den store oppmerksomhet saken fikk i offentligheten gjør også at dette uten tvil er materiale som er i allmenhetens interesse.

For medievitere og andre forskere antar vi at dette vil gi en unikt innblikk i hvilken metodikk, fremstilling og vinkling media benyttet og drøftet, sier Espen Sjøvoll, avdelingsdirektør for Forvaltning i Arkivverket.

Erik Schjenken er glad for at dokumentasjonen nå bevares i Arkivverket:

– Helt siden 2007 har denne saken produsert mye dokumentasjon. Ingen ville noen gang klare å samle alle sider av denne saken slik jeg hadde, og jeg var ikke komfortabel med å kaste det.

Jeg visste også at det har vært, og kunne være senere, interesse for innsyn i ulike dokumenter. Jeg har blitt kontaktet av forfattere til ulike fagbøker, og forskere som har stilt meg ulike spørsmål som jeg har måttet lete frem i dokumentasjonen.

Jeg har også vært nødt til å korrigere feil og usannheter gjennom dokumentasjon jeg hadde tilgjengelig. Jeg ble veldig glad da Arkivverket konkluderte med at de ønsket å bevare arkivet, sier Schjenken.

Les hele saken hos NTB.