Hopp til hovedinnhold


Ambulanserot koster 50 millioner?

Uryddigheten og bruddene på anbudsreglene om ambulansekontraktene kan ha kostet Helse Midt-Norge minst 50 millioner kroner.

Uryddigheten og bruddene på anbudsreglene om ambulansekontraktene kan ha kostet Helse Midt-Norge minst 50 millioner kroner.

Bakgrunn: Helse Midt inngår forlik med Akutt Helse SUS

MOLDE: Oppryddingen etter feilene og regelbruddene som Helse Midt-Norge har begått da anbudene for ambulansekjøringen ble gjennomført, koster helseforetaket dyrt.

- Jeg ser ikke bort fra at Helse Midt-Norge svir av mellom 50 og 100 millioner kroner på denne skandalen, sier en av ambulansetilbyderne, Per-Morten Bjørlykke i Herøy på Sunnmøre, til Romsdals Budstikke.

Ut med to millioner?

Romsdals Budstikke fortalte i går om forliket mellom Helse Midt-Norge og de to ambulansetilbyderne Torgeir Akslen og Tor-Erling Johansen. De to planla å starte selskapet Akutt Helse for å drive ambulansekjøring i kommunene Ørskog, Haram og Norddal, men fikk ikke kontrakt med Helse Midt-Norge sjøl om deres tilbud var rundt 700.000 kroner billigere per år enn konkurrenten.

Hvor mye penger Helse Midt-Norge må betale til Akslen og Johansen, er ikke kjent.

- Partene er enige om ikke å kommentere hva innholdet i forliket innebærer, sier adm. direktør Gunnar Bovim i Helse Midt-Norge til Romsdals Budstikke.

Etter det Romsdals Budstikke har grunn til å tro, har partene blitt enige om en sum på minst to millioner kroner. Sunnmøre tingrett dømte i februar helseforetaket til å dekke Akslens og Johansens advokatutgifter med 261.891 kroner. Etter den tid er nye advokatutgifter kommet til.

To nye rettssaker?

Ytterligere to saker ventes å komme for retten etter ambulanseanbudene, og der saksøkerne mener Helse Midt-Norge har drevet forskjellsbehandling og brutt reglene for offentlige innkjøp.

Den ene saka gjelder Rørvik Ambulanse, og er berammet for tingretten i desember. Kravet fra Rørvik Ambulanse er på nesten åtte millioner kroner.

Det største kravet er meldt fra et ambulanseselskapet på Herøy på Sunnmøre. Der tapte Akutt Kompetanse AS ambulanseanbudet trass i at de hadde drevet ambulansekjøring i Herøy og Sande i 30 år.

– Helse Midt-Norge klarte å rasere en oppegående bedrift gjennom 30 år. Vi var 1,975 millioner kroner billigere enn dem som fikk kontrakten, men tapte likevel, sier Per-Morten Bjørlykke.

Advokater til 140.000 i uka

Selskapet har varslet erstatningskrav på 10,3 millioner kroner mot Helse Midt-Norge. Helse Midt-Norge har tidligere engasjert to av landets ledende advokatfirmaer, Kvale & Co og Haavind til å lage to rapporter. I tillegg har Helse Midt-Norge hatt engasjert advokater som har kostet rundt 140.000 kroner per uke de siste par årene.

I tillegg har Helse Midt-Norge inngått forlik med flere av tilbyderne som ikke fikk ambulansekontrakter.

Les hele saken i Romsdals Budstikke