Hopp til hovedinnhold


Ambulanser skal kunne jamme bilradioer for å få fri bane

Danske Warning Systems står bak et system der et utrykningskjøretøy kan jamme en del av en FM-kanal slik at bilradioen advarer bilisten om at et utrykningskjøretøy er på vei, ifølge Ingeniøren.

DANMARK: Ved å jamme bestemte radiofrekvenser kan ambulanser og andre utrykningskjøretøy i fremtiden få det litt lettere i rushtrafikken.

Et nytt system utviklet med offentlig støtte av det danske firma Warning Systems ApS kan få bilradioer i nærheten av et utrykningskjøretøy til å automatisk skru ned et radioprogram bilisten lytter til, og advare om at det for eksempel er en ambulanse på vei. Det foregår både via en beskjed i displayet og i bilens høyttalere.

Forutsetningen er at radioen understøtter RDS (Radio Data System). Altså samme system som eksempelvis brukes til automatisk å få radioen til å skifte til en trafikkmelding og til å vise informasjon om den kanalen man lytter til.

En ambulanse utstyrt med Safe Track vil ha en rekkevidde på 300-400 meter. I første omgang skal Safe Track som ennå befinner seg på prototypestadiet bli prøvd ut mot Danmark Radios kanaler.

Tilblivelsen av prototypene har skjedd via et samarbeide mellom Falck Region Syd, Idéklinikken Region Nord, Københavns Brandvæsen og Warning Systems med støtte fra OPI prosjektmidler (Offentlig Privat Innovation formidlet af Region Syd).
Les mer om saken hos Ingeniøren